Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Belföldi hírek

A Standard and Poor's elismerte, a magyar gazdaság jó úton halad

2016. September 18. 09:13
A Standard and Poor's elismerte, a magyar gazdaság jó úton halad

Az S&P, a nemzetközi hitelminősítő felminősítette Magyarországot, ezzel elismerte, hogy a magyar gazdaság jó úton halad - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály kiemelte, hogy a gazdaságban azonban a termelékenységet és a hatékonyságot javítani kell a jövőben. A miniszter szerint van még tennivaló a termelékenység növeléséért, hiszen a visegrádi négyek közül a leggyengébben áll Magyarország. Az ország előtt álló egyik új kihívást a munkaerőpiacon jelentkező gondok jelentik. Az nagyon kedvező, hogy a munkanélküliségi ráta a 2010-es 11,8 százalékról napjainkra már 5 százalékra esett vissza, amivel "mélyen" az uniós átlag alá került Magyarország, de a munkaadók most arról panaszkodnak, hogy a munkaerőpiac a munkaerőkeresletet nem képes betölteni. 

 

munkaerő

A munkanélküliség csökkent, de a munkaerőpiac a munkaerőkeresletet nem képes betölteni

 

Felül kell vizsgálni a közfoglalkoztatást, a szakképzési rendszert, a bejárási költséget csökkenteni kell, az albérleti költségeket is támogatni lehet. A duális képzés bevezetése szükség volt, mert mint mondta, a német és az osztrák képzés is azt mutatja, hogy már 10 éves kortól ki lehet választani a gyerekeket a különféle szakmákra és a jövőben gyorsabban kell majd alkalmazkodni a változó munkaerőpiaci igényekhez. Elismerte, hogy nagy bérnyomás nehezedik majd a jövőben a hazai vállalatokra, a termelékenység növelésében előrébb vagyunk, mint a bérekben.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu