Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.08.24. - szombat, Bertalan napja van.

Belföldi hírek

A spekuláció terepévé válhat a magyar vidék

2009. július 29. 22:01
A spekuláció terepévé válhat a magyar vidék
Az új egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) bevezetése igazságtalan, ésszerűtlen, indokolatlan és költséges - reagált szerdai sajtótájékoztatóján Jakab István a kormány szerdai döntésére.
Magyarországon jövőre bevezetik az egységes mezőgazdasági támogatási rendszert, az SPS-t, erről szerdai ülésén döntött a kabinet - közölte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán a kormányülést követő tájékoztatón. A részleteket ismertetve az agrártárca vezetője elmondta: a döntésről szóló értesítést csütörtökön vagy pénteken küldik el Brüsszelbe, az unió illetékeseinek.

Ezzel a lépésével a kormány nem tartotta tiszteletben a köztársasági elnök döntését, és megkérdőjelezte az Alkotmánybíróság (Ab) függetlenségét is - reagált Jakab István, hozzátéve, a Bajnai-kabinet azelőtt döntött az SPS bevezetéséről, mielőtt az Ab meghozta volna jogértelmező döntését a kérdésben.

A Magosz elnöke felidézte: korábban az MSZP-SZDSZ többségű parlament törvényt alkotott az SPS bevezetéséről, ám Sólyom László köztársasági elnök ezt alkotmányellenesnek tartotta, és normakontrollra elküldte az Alkotmánybírósághoz. Még nem is ismerjük az Ab véleményét, ennek ellenére a kormány döntött a kérdésben - jegyezte meg Jakab István, leszögezve: ez a lépés súlyosan sérti a jogállamiság és jogbiztonság elvét.

A spekuláció terepévé válhat a magyar vidék (Jakab István)

Az SPS rendszer a kormány szerint igazságos. Ez a legigazságtalanabb rendszer, mert egyetlen esztendő teljesítményéhez, a 2006. évi bázishoz köti a támogatások nagyságrendjét - reagált Jakab István.

A Magosz elnöke az SPS bevezetését ésszerűtlennek, indokolatlannak és költségesnek tarja. Magyarázatként hozzátette: az unióban már jelezték, hogy 2013 után egy új, más irányú agrárpolitika kerül kialakításra, más támogatási rendszerrel. Ráadásul az SPS bevezetése költséges lenne, mert egy teljesen új intézményrendszer és informatika kialakítása lenne szükséges több milliárd forint értékben. Jakab István emlékeztetett: az előző átállás is bizonytalan volt, a gazdák nehezen jutottak hozzá a pénzükhöz. Az SPS-re való áttérés esetében a bizonytalanság fokozódna, hiszen nincs kész az informatikai rendszer. A rendszer alattomos, mert a következő kormány számára úgy határoz meg feladatokat, kötelezettségeket, hogy a jelenleg hatalmon lévők klientúráját finanszírozza - fogalmazott a képviselő.

Ez a rendszer semmi másról nem szól mint arról, hogy másfél millió hektár osztatlan közös tulajdonban, és közel egymillió hektár állami tulajdonban levő termőföld használatának a jogát megszerezzék - húzta alá Jakab István.

Ha bevezetik az SPS-t, akkor a mai torz birtokszerkezet állandósul Magyarországon. Ha pedig a jelenlegi torz, rendezetlen birtokszerkezet állandósulna, kettős földár- és kettős földbérleti díj rendszer alakulna ki, a magyar vidék tönkremenne, és a spekuláció terepévé válna - hívta fel a figyelmet a Magosz elnöke.

(forrás: fidesz.hu)

Budapest Online - www.bpn.hu

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu