Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.18. - csütörtök, Ilona napja van.

Belföldi hírek

A robotika lehet a megoldás a munkaerőhiányra

2021. november 25. 16:00
A robotika lehet a megoldás a munkaerőhiányra

A létesítménygazdálkodással foglalkozó cégek a robotikával oldanák meg a munkaerőhiányhoz kapcsolódó problémákat.

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közleményben jelezte, hogy a szektort érintő nagymértékű munkaerőhiányt a robotikával kívánják megoldani. A munkaerőhiány már a koronavírus megjelenése előtt is súlyos volt a szektor szereplőinek, azóta pedig tovább nőt a szakember hiány.

 

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége közel 15 ezer alkalmazottat foglalkoztat a tagvállalatokon keresztül, azonban jelenleg több mint 1000 pozíció betöltetlen Budapesten és a főváros agglomerációs térségében.

 

Egyes munkálatok könnyen megoldhatók a robotokkal 

 

A legnagyobb munkaerőhiány Nyugat-Magyarországon érzékelhető a szövetség szerint. Rengeteg gázszerelőt, gépészt, energetikust, takarítót és létesítménygazdálkodási szakembert keresnek.

 

A szövetség a munkaerőhiány miatt robotok bevetésében gondolkodik. A közleményben jelezték, hogy a takarító hiányra például megfelelő megoldás lehet a robotok használata, hiszen az automatikus porszívók és súrológépek képesek kitakarítani a nagy létesítményeket is.

 

A szövetség ugyanakkor 2022 elejétől növelné a létesítményüzemeltetési szektorban dolgozók bérét, hogy minél több ember maradjon ebben az iparágban és minél több új alkalmazottat csábítsanak ide.

 

Forrás: MTI, LEO
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu