Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.09.22. - vasárnap, Móric napja van.

Belföldi hírek

A rendőrségnél semmi nem változott a '60-as évek óta

2009. augusztus 13. 11:40
A rendőrségnél semmi nem változott a '60-as évek óta
A mai rendőrség ugyanabban a szervezeti felépítésben működik, mint az 1960-as években, és a rendszerváltásnak nem volt akkora ereje, hogy érdemben megváltoztassa a rendőrséget - nyilatkozta Lázár János, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a Heti Válasz csütörtökön megjelent számában.
A politikus szerint nem a Belügyminisztérium léte vagy nem léte a kérdés, ennél szerinte sokkal problémásabb, hogy a rendőrség az 1960-as évek szervezeti felépítésében működik, 1990-ben "csak a táblákat cserélték ki, semmi mást", így a rendőrben továbbra sem a szolgáltató, hanem az uralkodó államot lehet látni.

Mint mondta, a rendőrség mentalitásában "komoly változásokra van szükség". Véleménye szerint "a kádári diktatúrában szocializálódott tábornokok szemében 1990-ben mindössze annyi történt, hogy a politikai elit lecserélődött", és "továbbra is össze kell csapni a bokákat, nyalni a folyamatosan változó politikai fenekeket, különben minden marad a régiben".

lazar_janos_hodm_430_427_20090813113627_526.jpg

Lázár János szerint a rendőrségnél semmi nem változott a '60-as évek óta


"Ezért kifejezetten üdítőnek tartom, ha új rendőri nemzedék jön" - szögezte le.

Lázár János arról is beszélt, hogy 2010. szeptember 1-jétől új illetményszabályok és új jövedelemviszonyok kellenek, hogy legyen elegendő számú és minőségű, utcán szolgálatot teljesítő, illetve bűnügyi munkát végző rendőr. Mint mondta, abszurd, hogy ma Magyarországon tízezer rendőr főtiszt van és 2.600 körzeti megbízott.

A politikus arról is beszélt, hogy filozófiai változást is akarnak a rendőrségnél, mert a megváltozott világhoz alkalmazkodva rugalmas rendőrségi szervezetre van szükség.

Új dolgokat kell létrehozni, nem régieket leporolni. Egyértelmű, hogy a terepen kell sok rendőrnek lennie. Magyarországot kistérségi egységekre kell felosztani, egy csoportba 13 rendőrt vezényelni, akik közül kilenc járőr és négy gépkocsivezető. A mostani 2.600 helyett így 7,5-8 ezer körzeti megbízott lenne, s ezzel erős állandó jelenlétet lehet garantálni - foglalta össze Lázár János.

Mint mondta, emellett "anyagilag is vonzóbb kell hogy legyen Kislétán körzeti megbízottnak lenni, mint a Szabolcs megyei rendőr-főkapitányságon íróasztal mellett üldögélni", amihez a fizetés súlyozása nyújthat motivációt, hogy az utcán dolgozó rendőrök is tisztességes jövedelemhez jussanak.

A bizottság elnöke megjegyezte: "nincs mit javítani" a tábornokok fizetésén, mivel ma egy rendőr tábornok prémiumok nélkül egymillió forintot keres, amihez még jár titkárnő, szolgálat autó és iroda. Nonszensznek nevezte ugyanakkor, hogy egy pedagógus-rendőr házaspár gyerekei alanyi jogon szociális támogatásra jogosultak.

(Forrás: fidesz.hu - MTI)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu