Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.18. - csütörtök, Ilona napja van.

Belföldi hírek

A pilóta nélküli légijárművek elterjesztése a Magyarországi Drón Koalíció célja

2021. július 14. 11:56
A pilóta nélküli légijárművek elterjesztése a Magyarországi Drón Koalíció célja

Még 2021. májusában megalakult a Magyarországi Drón Koalíció, az első júliusi ülésükön pedig az elnökséget is megválasztották.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, illetve a HungaroControl Zrt. közös javaslata által még 2021. májusában létrejött a Magyarországi Drón Koalíció, több mint 60 taggal. Az első plenáris ülésén a tagok számát 96-ra növelték, továbbá az elnökséget is megválasztották.

 

"A drónokkal összefüggő gazdasági lehetőségek indokolják a magyarországi drón koalíció létrehozását, ugyanis az Európai Bizottság becslései szerint 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak majd a drónokkal összefüggő területek, amelyeknek a gazdasági hatásai elérik vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót. Magyarország is szeretne ehhez a folyamathoz csatlakozni és előkelő helyet kíván kivívni magának a drónok alkalmazása, kutatása és gyártása területén" - közölte még májusban a koalíció alapításakor Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

 

A Magyarországi Drón Koalíció (MDK) elsődleges célja, hogy a pilóta nélküli légijárműveket, valamint a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokkal és technológiákkal foglalkozó cégeket támogassák versenyképességük növelése érdekében. Ezért a pilóta nélküli járművek alkalmazásához fejlesztéseket, oktatásokat és teszteléseket is biztosítanak a koalícióban. A koalíciót szellemi műhelyként is működtetik majd, ezért konferenciákat is szerveznek a jövőben a foglalkozásukhoz kapcsolódóan.

 

2040-re akár 100 ezer embert is foglalkoztathatnak a drónokkal összefüggő tevékenységek a világon

 

"A Digitális Jólét Programban az elmúlt években már két koalíció indult útjára: 2017-ben a Magyarországi 5G Koalíció, 2019-ben pedig a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció. Ezek az ipari platformok idén tavasszal bővültek egy, dedikáltan a drónokkal foglalkozó új koalíciós fórummal" - hangsúlyozta a korábbi ipari platformokat Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője.

 

A koalícióban a koordinációs feladatokat a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és a Digitális Jólét Program (DJP) szervezi meg és végzi el a jövőben. A koalíció munkájának köszönhetően a következő években a drón iparág nagyot fejlődhet Magyarországon. Előrelépésre számíthat az ország a biztonságos reptetés és a forgalomirányítás területén is.

 

Forrás: MTI, Magyarország Kormánya

CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu