Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.07.03. - vasárnap, Kornél napja van.

Belföldi hírek

A pénzmosás stádiumai 2022-ben: Hogyan történik mindez az online szerencsejátékban?

2022. május 16. 14:56
A pénzmosás stádiumai 2022-ben: Hogyan történik mindez az online szerencsejátékban?

Magyarországon napjainkban az online szerencsejáték soha nem látott magasságokba tart. Nem csoda - a befektetők úgy tekintenek rá, mint egy évente hatalmas bevételt termelő üzleti lehetőségre. Vannak azonban, akik a szerencsejátékot pénzmosásra használják. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint a világ GDP-jének évente körülbelül 2-5%-a érintett pénzmosásban.

Ez persze csak becslés - nem könnyű összegyűjteni az évente, globális szinten pénzmosással érintett pénzösszegek tényleges adatait. A pénzmosás súlyos bűncselekmény, amely sokkal elterjedtebb, mint gondolnánk. Némi háttérinformációs ismerettel a hátunk mögött mindannyian megérthetjük az online szerencsejáték és a pénzmosás közötti összefüggést. Deli Péter szakértőnk a pénzmosás különböző stádiumait és a hozzá kapcsolódó online szerencsejáték-iparban zajló folyamatokat vette górcső alá.

 

Elhelyezés

 

Sokan sokfélék vagyunk - különböző okok vonzanak minket a magyarországi kaszinók világába. Vannak, akik szórakozás céljából keresik fel az online szerencsejáték-platformokat, míg mások bevételi forrást remélnek tőlük.

A legmerészebbek kockára teszik bankszámla egyenlegüket is, hogy valódi pénzben játsszanak, míg az újoncok demóverziók segítségével tanulgatják, hogyan kell profi szinten játszani.

 

A bûnözõk egy ideje az elhelyezés módszerét alkalmazzák a nem tisztességes módon szerzett, vagyis piszkos pénzeik tisztára mosására. A folyamat magában foglalja a folyamatot, amikor a piszkos pénzt off-shore vállalkozások vagy közvetítők neve alatt bejegyzett pénzintézetben helyezik letétbe. Azok a pénzmosók azonban, akik nem elég körültekintőek az elhelyezési módszer alkalmazásakor, a nyomozók kezére kerülnek. Vannak, akik meggondolatlan lépéseket tesznek, és hatalmas összegeket helyeznek el egy vállalkozásban, vagy a közvetítői számlák keltenek gyanút a törvényszolgák számára

 

Rétegezés

 

A rétegezés egy másik izgalmas folyamat, amelyet pénzmosásra használnak. A módszer magában foglalja a pénzügyi tranzakciók összetett rétegeinek létrehozását, amelyek nyomon követhetetlenné teszik a forrást. Ezen a szinten a kiberbűnözők eltüntetik a pénz nyomvonalát, ami a nyomozóknak még nagyobb kihívást jelent. A rétegezés úgy érhető el, hogy több bankszámlára helyeznek el pénzt, különböző neveken és országokban. A folyamat a pénznem megváltoztatásával, fényűző javak, köztük házak és autók vásárlásával is történhet.

 

Integráció

 

Ez az utolsó folyamat, amelyben a pénzmosás elkövetői azon dolgoznak, hogy egy legitim pénzügyi rendszer integrálásával tiszta pénzhez jussanak. Akkor nevezhető sikeresnek a folyamat, amikor végül minden törvényesnek tűnik, ahol a pénzt banki átutalással integrálják az újonnan alapított vállalkozásokba, például bérkifizetés formájában. A sikeres pénzmosás után a biztonsági erők számára végleg kihívást jelent a piszkos pénz felkutatása.

 

Hogyan történik a pénzmosás az online kaszinókban?

 

Az online szerencsejáték számos lehetőséget teremtett a pénzmosásra. Példák a meglévő lehetőségekre:

 

Szerencsejáték-számla nyitása

 

A szerencsejáték-számla nyitása egy ellenőrzési folyamatot foglal magában, amelynek során a játékosoknak meg kell adniuk egy bankszámlaszámot. Az online kaszinók számos fizetési módot kínálnak, amelyeket a szerencsejátékosok preferenciáiktól függően használhatnak. Az újoncok soha ne feledjék elolvasni az online kaszinóértékeléseket, hogy megismerjék egy-egy magyar online casino előnyeit-hátrányait, mielőtt kockára tennék a pénzt.

 

A több fizetési módot kínáló szerencsejáték-oldalak folyamatosan előkelő helyen szerepelnek. A pénzmosók hitelkártyákkal, betéti kártyákkal, feltöltő kártyákkal, csekkekkel, kriptovalutákkal stb. helyezhetnek el pénzt. Amikor a szerencsejáték-számlákon elhelyezett pénzek kifizetésre kerülnek, abban a pillanatban legális jogi státuszt kapnak.

 

Pénz elhelyezése tétként

 

Újabb lehetőség a pénzmosásra, ha a játékos névtelenül fizet be. Ezenkívül a játékosok olyan játékokra is fogadhatnak, ahol kéz a kézben játszhatnak más játékosokkal. A forgatókönyv úgy működik, hogy az egyik játékos veszít a másik játékos javára. Ez tipikusan a pókerjátékokban és az online rulettben, a tétek összehangolásával vihető végbe. A módszer drága, de a legtöbb pénzmosó hajlandó megfizetni az árat, hogy tiszta pénzhez jusson.

 

Szerencsejáték-számla használata illegális tranzakciókkal szerzett pénz tisztára mosására

 

Itt találkozik az illegális áruk vevője és eladója, akik olyan szerencsejáték-számlával rendelkeznek, amely megkönnyíti az online szerencsejáték-átutalásokat. A pénz könnyen áthelyezhető egyik szerencsejáték-számláról a másikra, a játékosok közötti átutalással. Az eladónak van pénze a szerencsejáték-számláján, amelyet a fizetési számlájára fizettek ki. A pénz eredetével kapcsolatos kérdések felmerülésekor az eladó magabiztosan állíthatja, hogy a pénz szerencsejáték-nyereségből származik. A szerencsejáték-számla bankszámlaként működik.

 

Illegális szolgáltatónál vezetett szerencsejáték-számla

 

Végül íme a lehetőség, amikor a számlát arra használják, hogy tárolják a pénzt, illetve elrejtsék a bűnüldöző szervek elől. Vannak, akik összekeverik az előző módszerrel, de a téma hozzáértői meg tudják húzni egy határt. Ezzel a módszerrel a készpénzt elrejtik, és a szerencsejáték-számláról ugyanazzal a fizetési móddal vonják le, mint az anonim mód esetén.

 

A fentiekben bemutattuk a pénzmosás 2022-ben érvényes stádiumait, és azt, hogyan történik a pénzmosás az online szerencsejátékban.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu