Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Belföldi hírek

A parlament döntött az orosz-magyar hitelmegállapodásról

2014. June 24. 10:00
A parlament döntött az orosz-magyar hitelmegállapodásról

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter terjesztette be a törvényjavaslatot a paksi atomerőmű-fejlesztés finanszírozásához szükséges orosz-magyar hitelmegállapodásról, amelyet 110 igen szavazattal, 29 nem ellenében, 19 tartózkodás mellett hagyott jóvá az Országgyűlés.

parlament, országgyűlés, képviselők

A javaslat tartalmazta a szerződés magyar és orosz nyelvű szövegét is, amely szerint az orosz fél maximum 10 milliárd eurónyi állami hitelt nyújt Magyarországnak a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os blokkja tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok, szolgáltatások és eszközbeszerzések finanszírozására.  Az egyezmény biztosítja, hogy a paksi atomerőmű magyar állami tulajdonban marad.


Németh Lászlóné korábbi nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke Moszkvában január 14-én írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről szóló megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megegyeztek. Az aláíráson jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő.
Paksi Atomerőmű, bővítés, beruházás

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Magyarország egyetlen atomerőműve, amelynek építését 1966-ban határozták el, 1969 és 1987 között épült Pakson. Alapkiépítése 1760 MWe teljesítményű. Az orosz hitelből felépülő első új blokk átadására 2023-ban kerülhet sor. A Paks II. beruházás zámos gyártó- és szolgáltató vállalatnál, valamint a szükséges szakmai utánpótlás-képzés révén az oktatásban is jelentős számú munkahelyet teremthet, több tízezer ember megélhetését biztosítva.MTI/MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu