Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

A Parlament alakuló ülésén megválasztották az Országgyűlés elnökét és alelnökeit is

2014. May 07. 11:27
A Parlament alakuló ülésén megválasztották az Országgyűlés elnökét és alelnökeit is

A képviselők a történelmi zászlók előtt tettek esküt 2014.május 6-án, ezzel megalakult az új parlament. Az alakuló ülésen 171 igen, 19 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett megválasztották az Országgyűlés elnökének Kövér Lászlót.

A házelnök új korszaknak nevezte a jelenlegi parlamenti ciklust, amelyben az új házszabályi rendelkezések alapján a működés új útját kell kitaposni. Közölte azt is: a kevesebb létszámú parlament csak hatékonyabban megszervezte tudja elvégezni a munkáját.parlament, országgyűlés (Forrás: Fidesz.hu)

Megválasztották az alelnököket is. Alelnökké választották a fideszes Jakab Istvánt 192 igen és 2 nem szavazattal, a szintén fideszes Lezsák Sándor 192 támogató és 2 nem voksot kapott. A KDNP-s Latorcai Jánost 193 igen és 2 nem szavazattal, az MSZP-s Hiller Istvánt 191 igen és 2 nem vokssal, a jobbikos Sneider Tamást pedig 150 igen és 35 nem vokssal, 5 tartózkodás mellett választotta meg ülésvezető alelnöknek a Ház. Az Országgyűlés törvényalkotási alelnökévé a fideszes Gulyás Gergelyt választották. A képviselők megválasztották az Országgyűlés tíz jegyzőjét is. A fideszes Pócs János, Pogácsás Tibor, Szűcs Lajos, Földi László és Móring József Attila, az MSZP-s Gúr Nándor és Hiszékeny Dezső, a jobbikos Hegedűs Lorántné és Mirkóczki Ádám, valamint az LMP-s Schmuck Erzsébet tölt be ilyen tisztséget az új parlamentben.

Az alakuló ülésen az Állami Számvevőszék elnöke és alelnöke is részt vettek, hiszen az ÁSZ az Országgyűlés legfőbb pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerve, a demokratikus intézményrendszer független szervezete.Domokos László ÁSZ elnök az alakuló ülés alkalmából személyre szóló köszöntőt, valamint az ÁSZ mandátumát, munkájának fő irányait bemutató elnöki tájékoztatót is eljuttatott minden országgyűlési képviselő, valamint az Országgyűlésben első alkalommal helyet kapott nemzetiségi szószólók részére.

 

MTI/MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu