Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.18. - Saturday, Erik napja van.

Belföldi hírek

A Nézőpont Intézet szerint ésszerű a Fidesz új választási rendszere

2011. October 07. 05:48
A Nézőpont Intézet szerint ésszerű a Fidesz új választási rendszere
Egyfordulós, kétszavazatos, töredékszavazat-visszaszámláló elemekkel kombinált választási rendszert javasol a Fidesz - derült ki október 6-án.

választás


A javaslatot Lázár János frakcióvezető juttatta el Salamon László bizottsági elnöknek. A frakcióvezető szerint a koncepció a jelenlegi választási rendszer előnyeinek megtartásával eleget tesz az Alkotmánybíróság 193/2010. (XII. 8.) –as határozatának, és maradéktalanul figyelembe veszi az Európa Tanács Velence Bizottságának 190/2002. számú véleményét.

A koncepció alapján hazánkban egyfordulós, kétszavazatos, töredékszavazat-visszaszámláló elemekkel kombinált választási rendszer lépne hatályba, amely a

A Nézőpont Intézet

legkisebb szavazatveszteség érdekében kombinálja a többségi (egyéni) és az arányos (partlistás) rendszert. A koncepció három választói névjegyzéket nevesít: magyarországi választók névjegyzéke, nemzetiségi választók névjegyzéke, határon túli választók névjegyzéke.

A Fidesz választójogi koncepciója egy a jelenleginél egyszerűbb, ésszerűbb, átláthatóbb és rugalmasabb választási rendszer kialakítását vetíti előre - mondta a Nézőpont Intézet választási szakértője az MTI birtokába került dokumentumban foglaltakat elemezve.


Forrás: fidesz.hu


-kt-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu