Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.23. - Tuesday, Lenke napja van.

Belföldi hírek

A neoliberális Európa végjátéka

2016. January 27. 20:54
A neoliberális Európa végjátéka

Lassúság? Inkompetencia? Árulás? Miben találhatjuk meg Európa abszurd migránspolitikájának okát? Erkölcs, Erő, Egyetértés - olvasható egy 116 éves magyar futballklub címerében. Ennyi Európának is éppen elegendő lenne.

A világ "jóléti kontinensei" közül kizárólag Európába jöhetnek be - valójában már hosszú ideje, ám nem ilyen tömegben - illegálisan bevándorlók. Észak-Amerikában és Ausztráliában korántsem tekintik viccnek a szigorú bevándorlási törvényeket. Nem úgy Európában, melynek határain nemhogy tűzparancs nincs, mint az USA-ban, de arabok és afrikaiak százezrei úgy mennek át rajta, mint kés a vajon. Hogyan reagál erre Brüsszel? Tekintettel a télre, humanitárius okokból fűtött folyosót hoz létre a népvándorlás nyugat-balkáni útvonalán. Ez a reakció egy abszurd drámába is beleillene, Örkény, Dürrenmatt mind a tíz ujját megnyalná egy ilyen témáért.


Erkölcs vagy erkölcstelenség?


Az Európai Unió alapokmányából a neoliberális korszellem nyomására kimaradt a ógörög-zsidó-keresztény gyökerekre való utalás. Az erkölcsi alapok hiányát a liberális identitású többség a személyiségi és menekültjogok előtérbe helyezésével igyekezett pótolni. Ez sok esetben a melegek hétköznapi polgárait megbotránkoztató szabados, magamutogató coming-outjában jelenik meg. A keresztényiesség legfeljebb bunkósbotként kerül elő ideológiai repertoárjukból. Ezt a fajta hozzáállást hiányolják a keresztény szellemiséget, és erkölcsöt saját hagyományukként tisztelő országoktól, melyek nem kívánnak menekülteket befogadni. Az ilyen gondolkodásmódot a migránsválságra reagáló merkeli Wilkommenspolitik-ban érhetjük tetten. Mindeközben nemzetközi jogi normákat hagynak figyelmen kívül - a menekülteket a szomszédos, biztonságos államokban illeti meg a menekült státusz, és nem választhatják meg szabadon hová kívánnak "menekülni". De a Schengeni Egyezmény betartását is csak szavaikkal támogatják azok a nyugat-európai államok, melyek évek óta nem akarják megoldani Európa külső határainak védelmét. Ez a gondolat át is vezet minket az erő kérdéséhez.

 
Conchita Wurst az EU ultraliberális kulturális projektjében


Erő vagy erőtlenség?


Európa ma gyenge. Legyengítette a liberális szellem, mely a globális nagytőke kiszolgálójaként tekint az állam intézményére. Legfeljebb akkor kapaszkodik belé, ha az  önszabályozónak hazudott kapitalista rendszerben korrekciókra, mondjuk bankkonszolidációra, vagy az adósságcsapdába került köznép megmentésére van szükség. Az európai államok gyengeségére katonai haderejük nivellálódása is rámutat. Közös védelmi rendszerünk, a NATO pedig néhány éve, az arab tavasz kapcsán olyan katonai akciókba bonyolódott, melynek ma isszuk meg a levét.

Az állam gyengesége persze sokszor csak látszólagos, amennyiben nem választói, hanem a pénztulajdonosok érdekei szerint, a neoliberalizmus szellemében cselekszik. Veszélybe sodorja állampolgárait azzal, hogy terroristákat enged be területére, de a nagy számú bevándorlók önmagában is a bűnözés, és a fenyegetettség, saját kultúránk megélésének gátjává válik.

 

 
A német Tornadokról kiderült, hogy nem alkalmasak azokra a feladatokra, melyekre Szíriában be kívánták vetni őket Fotó: dpa


Egyetértés vagy egyet nem értés?


A migránsválság sokak szerint épp azért mélyülhetett el ennyire, mert nincs egyetértés a megoldás terén. Az európai egységet Brüsszelben gyakran az egyes államokra oktrojált utasításokkal igyekeznek elérni. Ilyen a kvóta ügye is. A korszellem azonban szépen lassan változik, és már nem csak a választópolgárok, de az illegális bevándorlókkal szemtől szembe kerülő politikusok is kénytelenek reagálni a valóságra. Európa legliberálisabb államai, Svédország, Dánia kénytelen belátni, hogy nem képesek több bevándorlót fogadni.


H. R.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu