Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.20. - hétfő, Klaudia napja van.

Belföldi hírek

A Nemzeti Gyász Emléknapja: November 4.

2015. november 03. 22:25
A Nemzeti Gyász Emléknapja: November 4.

November 4-ét az Országgyűlés nyilvánította nemzeti gyásznappá 2013-ban. Ez a nap az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulója. Az állami rendezvényeken koszorúzással, megemlékezésekkel, emlékkoncerttel tisztelegnek a a forradalom és szabadságharc áldozatai előtt.

A központi megemlékezés a Parlament előtti zászlófelvonással kezdődik, majd félárbócra engedik a lobogót. A rendezvények a rákoskeresztúri Új köztemető nemzeti emlékhelyen koszorúzással folytatódnak, a 300-as parcellánál Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára mond beszédet. Délután a XVIII. kerületi Hargita téri 1956-os emlékműnél Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára mond beszédet. Este az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékére tartott hagyományos emlékkoncerten a Szent István-bazilikában felhangzik Giuseppe Verdi Requiem című műve a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar előadásában. A Nemzeti Gyász Emléknapjának programjai a november4.kormany.hu oldalon érhetők el.


Budapest 1956


Corvin-közi forradalmárok


1956 novemberének első napjaiban a Nagy Imre-kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről, valamint az ország semlegességéről. A szovjet politikai vezetés a látszólagos hajlandóság után - felmérve, hogy a nyugati nagyhatalmak beavatkozása a magyar fél mellett nem várható -, november 4-én csapatainak hadüzenet nélküli támadásáról határozott. Hazánk így az aránytalan túlerővel szemben egyedül maradt, és bár a "pesti srácok" hősiesen igyekeztek ellenállni, szabadságharcunkat a világ akkori szuperhatalma néhány nap alatt leverte. A harcokban 2652 magyar forradalmár és 720 szovjet katona elesett. A forradalom bukása után mintegy 200 ezer magyar menekült át a szomszédos Ausztriába. 1957 januárjától a forradalom résztvevőit bebörtönözték, sokukat kivégezték. A kádári évtizedekben nem volt szabad Magyarországon '56-ról beszélni, szabadságharcunkat évtizedekig fasiszta ellenforradalomnak bélyegezték.


MTI, Wikipédia / MCOnet
Fotók: Fortepan

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu