Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

A modern technológia használata elengedhetetlen a fenntarthatósághoz

2021. február 23. 09:25
A modern technológia használata elengedhetetlen a fenntarthatósághoz

Huawei online konferenciát tartott Shanghajban a Mobile World Congress-en, melyen belül a UNESCO fenntarthatósági célkitűzéseiről értekzetek a világ politikusai. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is részt vett az eseményen, Magyarország fenntarthatósági törekvéseiről, a modern technológia fontosságáról beszélt. 

Az online konferencián a UNESCO és a GSMA képviselői és nemzetközi politikusok vettek részt. A digitalizáció és fenntarthatóság kapcsolatát vizsgálták és összegezték, melyik ország mit tesz a fenntarthatóságért.  

 

Annak érdekében, hogy a bolygónk élhető maradjon, fenntarthatóságra kell törekednünk, véges forrásainkat hatékonyan kell felhasználnunk, megújuló forrásokra kell támaszkodnunk a nem megújulóak helyett, és előre kell gondolkodnunk annak érdekében, hogy a jövő generációk egy élhető világba születhessenek - jegyezte meg Palkovics László beszédében. 

 

Fontos a megújuló energiaforrások használata

 

Összegezte a kormány Klíma- és környezetvédelmi akciótervét, amellyel Magyarországot 2050-re karbonsemlegessé tennék. 2030-ra kilencven százalékban szén-dioxid-semleges módon termelnék az áramot. A magyar fenntarthatósági modell három pilléren áll: gazdasági, társadalmi és környezeti értelemben fektetnek hangsúlyt a környezetvédelemre. A hazai zöldpolitika fontos eleme a hulladéktermelés visszaszorítása, a megújuló energiaforrások bővítése és a lakosság szemléletformálása. 

 

Arról konszenzus született, hogy a modern technológiai vívmányok jelenthetik a megoldást a túlfogyasztásra, az 5G például 90%-kal kevesebb energiát emészt fel, mint korábbi típusa, a 4G. Az okostechnológiával, mesterséges intelligenciával és robottechnológiával kombinálva akár mezőgazdasági területen, akár az autógyártásban vagy bármilyen más szektorban az emberiség jövőjének záloga lehet.  

 

Magyarország 4G lefedettsége erős, Palkovics elmondta, hogy a 99,5%-ot is meghaladja. Az ötödik generációs hálózat kiépítése pedig folyamatban van, véleménye szerint is zöldebb megoldást jelentene a teljes átállás.  A magyar info-kommunikációs technológiai szektor, a tudományos és kutatói szféra meglehetősen élénk a témában, a kormány pedig elmondása szerint az innovációs központok számára biztosít támogatást az 5G technológia területén. Az MI alkalmazása is egre több területen jelen van Magyarországon, ami szintén egy fenntarthatóbb jövő felé vezet. 

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu