Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.05.07. - péntek, Gizella napja van.

Belföldi hírek

A Mobility Volánbusz Zrt. zöldebb jövőt biztosít

2021. február 10. 09:34
A Mobility Volánbusz Zrt. zöldebb jövőt biztosít

Egységes infrastruktúrát alakítottak ki az ország közösségi közlekedésében, így lényegesen könnyebben érhető el a szén-dioxid kibocsátás csökkentése. Mobiliti Volánbusz Kft. néven közös vállalat égisze alatt tevékenykednek mostantól a közlekedési társaságok. 

A zöldebb jövő elérését célozza meg a Mobiliti Volánbusz Kft. Az MVM zöld közlekedés meghonosításáért felelős társasága, az MVM Mobiliti Kft. és a MÁV-csoporthoz tartozó Volánbusz Zrt. a tagja a kohéziónak. Az összefogás célja, hgy eredményesebben, gyorsabban és a lehető legköltséghatékonyabban zöldítsék az ország közösségi közlekedését.  

 

Az autóbusz állomány korszerűsítésétől kezdve az elektromos infrastruktúra kiépítéséig minden a Mobiliti hatáskörébe tartozik majd. Az együttműködés eredményeképp 2050-re Magyarország karbonlábnyoma jelentősen csökkenhet.  

A CO2 kibocsátás csökkentése fontos

 

Az EU célul tűzte ki, hogy területén belül 2050-re jelentősen csökken a szén-dioxid kibocsátás. A magyar kormány partner ebben, és a Klíma- és környezetvédelmi akcióterven belül 2030-ra is tett vállalásokat. Ennek egyik lényeges pontja, hogy a közösségi közlekedés megújuljon, és kevesebb károsanyag-kibocsátással járjon a tömegközlekedési eszközök használata. Minden olyan projektet támogatnak, amely ezt a célt szolgálja.  

 

Az akcióterv része a Zöld Busz Program is, amely a jelenlegi autóbusz flották lecseréléséhez nyújt segítséget. Önkormányzatok vehetnek részt a programban, és anyagi támogatást élvezhetnek elektromos buszok vásárlása esetén, valamint az infrastruktúra kialakításához kapnak segítséget. Összesen 36 milliárd forintot különítettek el a 2029-ig történő megújításra.  

 

Mobiliti tagjai vállalják, hogy az alternatív közösségi közlekedést meghonosítják. Az MVM például a CNG- és az elektromostöltő-infrastruktúra fejlesztését szorgalmazza. A MÁV egységesíti járatait a környezettudatosság jegyében. Utasbarát, költséghatékony közösségi közlekedést alakít ki. A Volán folyamatosan újítja járműflottáját. A tagok közösen, szinergiák kihasználásával tesznek a közösségi közlekedés zöldítéséért, és együtt pályáznak a jövőben támogatásokra, így nagyobb eséllyel juthatnak pályázati pénzhez.  

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu