Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.27. - Monday, Hella napja van.

Belföldi hírek

A migrációs válság lakmuszpapírként mutatta ki a bajt az EU-ban

2015. December 21. 15:42
A migrációs válság lakmuszpapírként mutatta ki a bajt az EU-ban

Egy olyan zárt, ideologikus burokban ül ma az európai politikai elit, amelynek alig van kapcsolata a valósággal." A migrációs válság "lakmuszpapírként mutatta ki a bajt" - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök a Lidové Noviny című cseh napilapnak adott interjúban. Hozzátette, örül annak, hogy "Európa lassacskán magára talál, és a józan ész talajáról kezdi nézni ezt a problémát". "Európának fel kell adnia az öngyilkos hajlamokat, és talpra kell állnia" - fogalmazott a miniszterelnök a 2015. december 19-én megjelent interjúban.

Mint elmondta, 2016 februárjában, a visegrádi együttműködés létrejöttének 25. évfordulóján Csehország útnak indít egy kezdeményezést, amelynek keretében a kontinens népei együtt gondolhatják át, hogy hol tart ma Európa. "Az a célunk, hogy a közös gondolkodás eredményeképpen kerekedjen ki mindebből egy vízió" - mondta. Hozzátette: meg kell vitatni például azt a problémát, hogy a migránskérdés kezelését Brüsszel magához akarja vonni. Fontos téma lehet a kormányfő szerint az is, hogy ha egy tagállam nem tartja be az unión belüli szabad mozgást biztosító schengeni szerződést, "akkor azt zárjuk ki, vagy pedig szorítsuk rá, hogy betartsa". De a magyar miniszterelnök érdemesnek tartaná felvetni azt a kérdést is, "hogy helyes döntés volt-e az európai alapszerződésekből kihagyni a szellemi gyökerekre, a keresztény alapokra való utalást".


Visegrádi Együttműködés


Orbán Viktor magyar, Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák kormányfő - a visegrádi országok miniszterelnökei - Prágában 2015. december 3-án. Ezen a napon hozták létre Schengen baráti körüket. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs


"Őrült és veszélyes gondolatnak" nevezte a miniszterelnök a nemzetek nélküli Európa, egy Európai Egyesült Államok létrehozásának gondolatát. A migrációs kérdésben mutatott reakciók alapján azonban úgy vélte, az európai emberek képesek lesznek arra, hogy "megvédjék magukat és a kontinenst ezzel a gondolattal szemben".


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu