Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.20. - hétfő, Friderika napja van.

Belföldi hírek

A mezőgazdaságot is segítheti a digitalizáció

2021. június 22. 14:19
A mezőgazdaságot is segítheti a digitalizáció

A digitalizáció a mezőgazdaság céljait is szolgálhatja a jövőben - közölte az Agrárminisztérium.

A mezőgazdaság egyik legkomolyabb kihívása jelenleg a zöld átállás biztosítása, illetve a generációváltás. A mezőgazdaságot csak hosszútávú és komoly elköteleződés mellett lehet sikeresen folytatni, ezért a fiatalabb generáció számára vonzóvá kell tenni a szakmát, mégpedig úgy, hogy a legmodernebb technológiákkal kell megismertetni őket - közölte Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

 

Az Agrárminisztérium a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát (ECPA) beharangozó sajtótájékoztatójáról készített közleményben írta le Juhász Anikó beszédét. A helyettes államtitkár elmondta, hogy mindamellett, hogy a szakma versenyképes, azt is el kell érni, hogy minél inkább hozzájáruljon a társadalmi jóléthez, illetve a jelenlegi világ megóvásához.

 

"A digitalizáció és a precíziós gazdálkodás épp az, ami leginkább szolgálhatja ezt a célt. Ehhez illeszkedve Európában elsők között dolgoztuk ki a Digitális Agrár Stratégiát (DAS). Az ebben kitűzött célokhoz - különösen mezőgazdaságunk digitális felkészültségének és innovációs aktivitásának növeléséhez - hatékonyan járulhat hozzá a Budapesten megtartandó ECPA" - közölte a helyettes államtitkár.

 

A zöld átállást a digitalizáció is felgyorsíthatja

 

A közleményből kiderült az is, hogy a Digitális Agrár Stratégia 4 fontos pillérre épül:

  • az ágazat digitális tudásának, felkészültségének növelése
  • az innovációs lehetőségek bővítése
  • közigazgatás adatalapú fejlesztése
  • a termelői digitális átállás lehető legszélesebb körű támogatása

 

A közleményből továbbá az is kiderült, hogy a vidéklfejlesztési forráskeretet több mint a háromszorosára emelte a kormány, ennek okán pedig a szaktárca 100 milliárd forintos pályázati programokat hirdet a szántóföldi növénytermesztés, valamint a kertészet digitális átállásának és precíziós fejlesztésének ösztönzésére.

 

Forrás: Agrárminisztérium közleménye, MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu