Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.18. - csütörtök, Ilona napja van.

Belföldi hírek

A mesterséges intelligenciával támogatják a hazai mentők munkáját

2021. július 17. 10:00
A mesterséges intelligenciával támogatják a hazai mentők munkáját

Egyre modernebb módszerekkel próbálják fejleszteni a hazai mentőszolgálat munkáját. Már a mesterséges intelligencia is segít az előrejelzésben és a szállításban a mentőknek.

Minél gyorsabbá és hatékonyabbá tennék a hazai mentőszolgálat munkáját, tekintve, hogy évente 1,2 millió esetszámuk van, mindezek mellett pedig összesen 40 millió kilométert tesznek meg a szolgálat autói.

 

Most épp a mesterséges intelligenciát kezdte el használni minél tudatosabban az OMSZ. A mesterséges intelligencia rendszere képes 1 hónapra előrejezést mutatni, hogy milyen lesz a betegszállítási kapacitás, ennek köszönhetően pedig a szolgálat képes tökéletesíteni a szállítás megszervezését. Az OMSZ bejelentése alapján a jövőben már jóval hangsúlyosabb dolgokra is használni fogják az MI-t, hiszen életmentő feladatokra is készíteni fognak hasonló előrejelzéseket.

 

Az OMSZ fejlődésében nagy szerepet játszik az, hogy az elmúlt években már digitálisan is rögzítik az adatokat, amelyek így elemzésre is kerülhetnek. Az adatelemzésben ingyenesen támogatja őket a Dyntell Magyarország Kft. Az adatok felhasználása által olyan fejlesztéseket tudnak végrehajtani, amely gyorsabb kivonulást és életmentést is jelenthet.

 

Az adatoknak köszönhetően sokat fejlődött a hazai mentőszolgálat

 

"Az elmúlt években az OMSZ élen járt a fejlesztésekben, elindítottuk a közösségi SzívCity applikációt, az ÉletMentő applikáció pedig ősztől azt is lehetővé teszi, hogy videokapcsolatot tudjunk létesíteni a riasztás helyszínével. Ezek a fejlesztések láthatóak, ugyanakkor üzletiintelligencia-fejlesztéseket is végrehajtottunk, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a koronavírus-járvány alatt is helyt tudjunk állni. Az ilyen fejlesztésekkel percre pontosan láttuk, hol mennyi esetünk van, mennyi az eszközünk, a védőszerelésünk, és hol szükséges pótolni azokat" - emelte ki Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója.

 

A mesterséges intelligencia használatával a mentőszolgálat jóval hatékonyabban végezheti munkáját a jövőben. A rendszer nem csak azt teszi lehetővé számukra, hogy olyan problémákat oldjanak meg, amelyeket ember nem képes, de már konkrét tervet is felállít annak érdekében, hogy elérjék céljaikat. A mesterséges intelligencia tehát nem csak az adatokat gyűjti össze, de fel is dolgozza azokat.

 

Az OMSZ azt is ismertette közleményében, hogy az életmentő feladatokra vonatkozó előrejelzések már július végétől elérhetők lesznek az ország több mentőállomásán.

 

Forrás: MTI, OMSZ
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu