Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.24. - Wednesday, György napja van.

Belföldi hírek

A MÁV új balatoni közmunkaprogramot indított

2011. July 22. 09:50
A MÁV új balatoni közmunkaprogramot indított
A Balaton körüli vasútvonalak állomásainak takarítására, karbantartására indított minta-közmunkaprogramot a MÁV Zrt. az üdülőrégió érintett önkormányzataival együttműködve, és kész a jövőben átadni számukra az állomások működtetését, illetve vagyonkezelését is - hangzott el a MÁV Zrt. balatonföldvári vasútállomáson tartott sajtótájékoztatóján.
Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára beszámolt arról, hogy az országos közfoglalkoztatás keretében már több mint ötszázan dolgoznak a Balaton partján a vasút mellett azért, hogy megtisztult, megszépült állomások fogadják a Balatonra érkezőket.
A sajtó képviselői előtt kifejtette, hogy a közmunkaprogram eddig az idén 170 ezer embernek adott munkát, így a 200-220 ezer fős éves tervet várhatóan "bőven" sikerül majd teljesíteni.
A MÁV balatoni mintaprogramja további 30-35 embert érint. A közfoglalkoztatáshoz kapcsolódóan, de TÁMOP-os forrásból valósul meg. Ennek az a lényege, hogy egy vállalkozás - akár önkormányzati is - a foglalkoztatott bruttó bérének és járulékainak 70 százalékát megkapja támogatásként 8 hónapon át, cserébe azért, hogy vállalja további 4 havi foglalkoztatását. A belügyi tárca ezt a programot hosszabb távon a közfoglalkoztatási rendszeren belül tervezi folytatni - mondta az államtitkár.

 

A MÁV új balatoni közmunkaprogramot indított

 

Az MTI munkatársának Szabó Mónika, a MÁV Zrt. közmunkaprogramért felelős projektmenedzsere kifejtette, a balatoni régióban a közelmúltban elindított mintaprojektet szeretnék a jövőben az egész országra kiterjeszteni, hosszú távon mintegy 3 ezer embernek biztosítva munkát az önkormányzatokkal való együttműködésen keresztül. Hozzátette, azért is fontos az együttműködés kialakítása az önkormányzatokkal, mert a MÁV szeretné az állomások teljes üzemeltetését átadni számukra. Ezzel nemcsak az állomás, a "település kapuja" rendben tartását vállalnák, hanem lehetővé válna az is, hogy akár boltot, polgárőrséget, vagy éppen múzeumot működtessenek benne.
Az országban, a MÁV és települések közötti együttműködésre már van példa, ezek közül a gyömrői a legsikeresebb. - mondta a MÁV Zrt. Képviselője. Az önkormányzatok az állomások azon részeit hasznosíthatják, amelyekre nincs szükség a vasút üzemeltetéséhez - jegyezte meg. Szabó Mónika szerint így a vasútállomások egyfajta szolgáltatóközpontokká válhatnak, hiszen a legtöbb esetben a települések központjában találhatóak. Arról is beszámolt, hogy a mintaprojekttel kapcsolatban már mind a 42, vasútállomással rendelkező balatoni települést megkeresték, amelyek részéről 90 százalékban "maximális fogadókészség" tapasztalható. (T.A)
Forrás: MTI

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu