Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.04. - Monday, Kázmér napja van.

Belföldi hírek

A magyar miniszterelnök már nem hisz a csodákban

2015. November 20. 12:24
A magyar miniszterelnök már nem hisz a csodákban

Az illegális bevándorlás kérdésében Orbán Viktor "csoda blablának" nevezte azt a kijelentést - mely a migránsválság kezdete óta vezető szólam a brüsszeli politikusok szájából -, miszerint "európai megoldásra van szükség". A kormányfő november 20-án a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában fejtette ki álláspontját.


Európai helyett nemzetállami megoldásokra van szükség - szögezte le az illegális bevándorlás kérdésében a miniszterelnök, miután már november 12-én, a máltai EU-Afrika csúcs után "sehova sem vezető tanácskozások sorozatának" nevezte az EU-s migránscsúcsokat. Az EU bénultságának kimondása után mostani nyilatkozatában a nemzeti megoldások mellett tette le a voksát, és úgy fogalmazott: a sok tagállamiból adódhat össze az európai megoldás.


Orbán Viktor, Kossuth Rádió


A kormányfő 2015. november 20-án a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Fotó: Máthé Zoltán/MTI


A miniszterelnök egyúttal felvetette az Európai Unió alapkérdéseinek, mint a schengeni szerződésnek a korrekcióját, hiszen - mint fogalmaz - "a magyarok nem szívesen tartoznak egy olyan nemzetközi szerződéshez, amelynek egyes tagjai rigorózusan, fegyelmezetten betartják, amit vállaltak, mások meg nem". Itt hazánkra illetve elsősorban Görögországra utalt, melyről már évekkel ezelőtt kimondta az Európai bíróság, hogy nem tartja be a határok ellenőrzéséről szóló egyezményt. Éppen ezért Orbán úgy véli: Görögországba kellene visszavinni a migránsokat, oda, ahol beléptek az unió területére. Ott kell létre kell hozni nagy befogadóképességű táborokat - fejtette ki -, oda kell visszavinni a bevándorlókat, és ott is kell tartani őket, amíg vissza nem térhetnek hazájukba. A visszatoloncolásokat firtató kérdésre a kormányfő azt felelte, hogy Magyarország egyelőre nincs közvetlen visszatoloncolási veszélynek kitéve.


MTI /MCOnet


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár? 

Kinél marad a Fekete Péter? 

Nem példa nélküli a magyar kerítés az EU-ban

Kemény szavak Brüsszelben 

A történelem elbeszélhetetlensége

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu