Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.08.18. - vasárnap, Ilona napja van.

Belföldi hírek

A magyar kormány időben lépett a déli nyitás stratégiában

2015. április 21. 11:01
A magyar kormány időben lépett a déli nyitás stratégiában

Többek között Dél-Amerikáról és a Karib-térségről tartottak stratégiai vitát az Európai Unió külügyminiszterei hétfői luxembourgi tanácskozásukon, amelyen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a magyar kormány "déli nyitás" politikája európai stratégia. A politikus úgy fogalmazott, hogy a kormány koncepciója összhangban áll az európai törekvésekkel, és ez olyan stratégiai kérdés, amelyben "Magyarország a legjobb ütemben lépett".

Szijjártó Péter hozzátette, hogy a térségben a közelmúltban jelentős változások mentek végbe, ám eközben az Európai Unió gazdasági nehézségekkel küzdött, így Oroszország és Kína kedvezőbb pozíciókra tett szert. A cél a miniszter szerint Európa stratégiai szerepének visszaszerzése. "Mi ebbe a versenybe időben beneveztünk" - húzta alá a miniszter, emlékeztetve, hogy Magyarország a közelmúltban több külképviseletet nyitott a térségben, és a tavalyi évben Magyarország 1,2 milliárd dollár értékben exportált termékeket a térségbe.

Az uniós külügyminiszterek a Keleti Partnerségben résztvevő országok külügyminisztereivel is egyeztetnek, ami a májusi rigai Keleti Partnerség-csúcs előkészítését is szolgálja.

 

MTI/MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu