Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.12.07. - szombat, Ambrus napja van.

Belföldi hírek

A magyar és a cseh szuperlézerközpont közös kutatási konzorciumot hoz létre

2019. július 16. 12:58
A magyar és a cseh szuperlézerközpont közös kutatási konzorciumot hoz létre

Közös nemzetközi, úgynevezett Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorciumot (ERIC) hoz létre a prágai és a szegedi szuperlézerközpont, hogy a tudományos kutatásokban jobban kihasználhassák a két csúcsszintű kutatóközpont kapacitásait és lehetőségeit.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Prágában tárgyalásokat folytatott Karel Havlícek cseh miniszterelnök-helyettessel, ipari és kereskedelmi miniszterrel. A megbeszéléseket követően elmondta: "megállapodtunk, hogy létrehozzuk az Európai Kutatási Infrastruktúra Konzorciumot, amely az elképzeléseink szerint várhatóan 2020 januárjában kezd el működni. Számolunk azzal, hogy később más országok is csatlakoznak a projekthez". Palkovics László szerint elsőként Olaszország csatlakozása várható, és több más ország - például Németország, Franciaország, Nagy-Britannia - szintén érdeklődik az ERIC iránt. A prágai és a szegedi lézerközpontok a fizikusokon és a biokémikusokon kívül a tudomány más ágai képviselőinek is kitűnő feltételeket biztosítanak kutatásaikhoz - emelte ki.

 

A magyar és a cseh szuperlézerközpont közös kutatási konzorciumot hoz létre

Az ELI nemzetközi kutatóközpont többi eleme Magyarországon (Szeged) és Romániában (Bukarest) működik

 

A magyar miniszter prágai tárgyalásai után látogatott el a cseh főváros melletti Dolní Brezanyban lévő ELI Beamlines nemzetközi tudományos központba. Az ELI Beamlines a Cseh Tudományos Akadémia Fizikaintézetének része, a szuperlézerrendszert az amerikai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban készítették. Az ELI nemzetközi kutatóközpont többi eleme Magyarországon (Szeged) és Romániában (Bukarest) működik. Palkovics László és Karel Havlícek megvitatta egyebek között a magyar-cseh együttműködés lehetőségeit az energiaiparban, valamint az innovációk és a korszerű technológiák területén.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu