Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.06.05. - péntek, Fatime napja van.

Belföldi hírek

A magyar buszgyártás reneszánszát éli

2019. június 08. 11:51
A magyar buszgyártás reneszánszát éli

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Mosonmagyaróváron a Kravtex-Kühne buszgyár kétezredik Credobusának átadásán hangsúlyozta: ha ma az országban hét nap alatt hat buszt tud gyártani egy cég, az azt mutatja hogy a magyar buszgyártás reneszánszát él.

A miniszter kiemelte, a kormány célja az, hogy a következő hat év alatt hatezer buszt lecseréljenek a városi és helyközi közlekedésben. A kormány jelenleg vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy a 25 ezernél nagyobb lélekszámú városokban három év múlva kizárólag elektromos, vagy más környezetkímélő meghajtású buszokat helyezzenek üzembe - mondta a miniszter. Darabszám és hajtáslánc tekintetében mindenfajta technológiával rendelkezünk ahhoz, hogy Magyarországon itthon gyártott buszok fussanak - fogalmazott a miniszter. A hazai buszgyártás nem vonatkozhat csak Magyarországra, fontos az exportképesség is, és az, hogy nagyobb mértékben hazai hozzáadott értékkel gyártsanak. Erre kiváló példa a Kravtex-Kühne csoport, mert nyolcvan százalékban hazai hozzáadott értékkel gyártanak - mondta Palkovics László.

 

A magyar buszgyártás reneszánszát éli

A cél, hogy következő hat év alatt hatezer buszt lecseréljenek a városi és helyközi közlekedésben

 

Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója a csoport buszgyártásának huszadik évfordulóján és az elkészült kétezredik Credobus bemutatásán elmondta, hogy az Econell 12 típusú, ultrakönnyű konstrukciójú elővárosi modell a cégcsoport egyik legkeresettebb típusa, amely a Volánbusz mellett valamennyi regionális közlekedési központ flottájában megtalálható. Jelenleg a helyközi közlekedésben minden harmadik busz Credobus - mondta. A cégvezető ismertette, hogy a csoport 2018-ban elindított, hárommilliárd forintos saját forrásból megvalósuló beruházási programjának keretében Győrben ezer négyzetméterrel bővítették a gyártócsarnokot és korszerűsítették az öntödét. A buszgyártásba pedig eddig több mint tízmilliárd forintot fektetett a csoport. Süli Csaba, a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. vezérigazgatója hozzáfűzte, hogy a beruházási program keretében Mosonmagyaróváron négyezer négyzetméterrel bővítették a gyártó területet, továbbá munkásszállásokat alakítanak ki.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu