Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Belföldi hírek

A magyar agrárkutatási eredmények vilászínvonulúak

2017. July 11. 14:21
A magyar agrárkutatási eredmények vilászínvonulúak

A magyar agrárkutatási eredményeket nem csak a környező országokban, hanem Közép-Ázsiában is keresik, mint az új magyar búzafajtákat, amelyeket a magyar kutatók a megváltozott klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodásra fejlesztettek ki.

 

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón beszélt a magyar agrárkutatás általános helyzetéről. Kiemelte, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Intézetet azért hozták létre 2014-ben, hogy a kutatók tevékenysége még inkább segítse a gyakorlatban a magyar agrárium piaci versenyképességének javítását. A hasonló természeti körülményekkel rendelkező országokban nagy az érdeklődés a magyar búza- és kukoricafajták iránt. Az éghajlatváltozás Magyarországon is gondot jelent, ám hazánk az élen jár a szuper korai kukoricafajták nemesítésében.

 

A magyar agrárkutatási eredményeket a környező országokban és Közép-Ázsiában is keresik

A magyar agrárkutatási eredményeket a környező országokban és Közép-Ázsiában is keresik

 

A rövid tenyészidejű kukoricafajták ugyanis alkalmazkodnak a megváltozott magyarországi klimatikus viszonyokhoz, és így keresettek a mienkhez hasonló éghajlati adottságú területeken is, mivel kiküszöbölhetők a nagyarányú termésveszteségek.  A magyar édesvízi aquakultúra eredményei iránt is nagy az érdeklődés külföldön, mert az e területen folyó kutatások és azok eredményei világszínvonalúak. Így a magyar halászati kutatások eredményeit meg akarják ismerni a távol-keleti és a délkelet-ázsiai országokban, de még Brazíliában is - ismertette a miniszter, hozzátéve, hogy a magyar meggyfajták iránt is nagy az érdeklődés.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu