Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.18. - Thursday, Andrea napja van.

Belföldi hírek

A liberalizmus ma a szabad vita ellensége

2016. April 29. 09:23
A liberalizmus ma a szabad vita ellensége

Ezt az álláspontot Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazta meg a Wirtschaftswoche című német gazdasági hetilapban megjelent interjúban.

A miniszterelnök úgy gondolja, Európában ma minden demokratának liberálisnak kell lennie, ha a "mainstream" diskurzus részese kíván lenni. Elmondta: korábban voltak kereszténydemokraták, szociáldemokraták, ám ma már mindenkinek liberálisként kell meghatároznia magát. Ha nem vagy liberális, demokratának sem tartanak - jelentette ki -, bizonyos kérdéseket, véleményeket ma nem lehet kifejteni. Az illiberális államról korábban felvetett gondolatát magyarázva elmondta:Európának sérti az önérzetét, hogy elismerje: gazdaságilag sikeresek a Nyugattal versengő rendszerek. Orbán úgy véli, butaság nem tudomást venni a valóságról, noha "nem gondolom, hogy föl lehetne építeni Németországban egy orosz vagy kínai rendszert". Magyarországon sem - tette hozzá.


Martin Schulz, Orbán Viktor


Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Orbán Viktor


Európa egy változó, mozgásban lévő képződménynek nevezte, ám abszurd, hogy úgy fest, mintha csak uniós intézményekből állna, amelyeket a tagállamoknak követniük kell. Magyarország Európa része, számunkra a "brit út" nem jön számításba, kilépés helyett a maga részéről inkább reformjavaslatokat tesz az uniónak.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu