Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.13. - Saturday, Ida napja van.

Belföldi hírek

A legsikeresebb rendszerek között a felsőoktatás

2017. December 11. 13:49
A legsikeresebb rendszerek között a felsőoktatás

Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár kijelentette, hogy a felsőoktatás az egyik legsikeresebb rendszerünk, amely iránt erős a közbizalom.

Az államtitkár az egyetemi és főiskolai tanári kinevezések átadásakor mondott beszédet, melyben kiemelte, hogy az 1989 előtt elitképzést végző felsőoktatási rendszer alig 15 év alatt képes volt négyszer annyi hallgatót befogadó rendszerré válni, a felsőoktatásban képzett szakemberek pedig valamennyien az ország tudását gyarapítják. Legfontosabb feladatként nevezte meg a mester-tanítvány viszony felélesztését, illetve, hogy a kormánynak meg kell teremtenie a felsőoktatási rendszer anyagi bázisát is, ennek részeként pedig rendeznie kell az egyetemi oktatók bérrendszerét.

 

A felsőoktatás az egyik legsikeresebb rendszerünk

A cél, hogy minden magyar diák legalább egy szemesztert tanuljon valamilyen külföldi egyetemen

 

Palkovics László arról is beszélt, hogy a felsőoktatási stratégia 2014-es létrehozása óta eltelt három évben a felsőoktatási intézmények nagy munkát végeztek. A stratégia legfontosabb kritériumai szerint az intézményeknek meg kell felelniük a munkaerőpiaci követelményeknek és részt kell venniük a kutatásban. Az oktatási törvénybe 2015-ben új elemként került bele a társadalmi szerepvállalás kötelezettsége, az, hogy egyetemek valamilyen módon reagáljanak az őket körülvevő társadalom kihívásaira. Továbbá az elmúlt években nőtt a külföldi hallgatókk száma, míg a magyar hallgatók tíz százaléka vesz részt külföldi részképzésen. "Ha ezt meg tudjuk duplázni, az már jó eredmény lesz", de a végcél, hogy minden magyar diák legalább egy szemesztert tanuljon valamilyen külföldi egyetemen.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu