Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Belföldi hírek

A Közös Agrárpolitikáról tárgyaltak

2017. December 12. 15:03
A Közös Agrárpolitikáról tárgyaltak

Az uniós agrárminiszterek első alkalommal vitatták meg a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról megjelent bizottsági közleményt, amely előzetes terveket és változásokat tartalmaz.

„Magyarország nagy várakozással tekint a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról folytatandó jövőbeni tárgyalások elé. A kormány törekvése, hogy olyan új KAP szülessen, amely valamennyi európai mezőgazdasági termelő, az általuk megtermelt jó minőségű és egészséges élelmiszeren keresztül pedig valamennyi uniós állampolgár számára kedvező” – mondta Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a brüsszeli ülést követően. A jelenleg hatályos rendszerhez képest a legjelentősebb változás a támogatások elosztásának új rendszere lehet, ahol az EU csak a politika általános irányait írná elő, míg a tagállamok nagyobb szabadságot és felelősséget kapnának az uniós szinten meghatározott célok megvalósításának módjában.

 

Az uniós agrárminiszterek első alkalommal vitatták meg a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról megjelent bizottsági közleményt

Az uniós agrárminiszterek első alkalommal vitatták meg a 2020 utáni Közös Agrárpolitikáról megjelent bizottsági közleményt

 

Az előzetes elképzelések szerint a tagállamoknak egy KAP stratégiai tervet kellene kidolgozniuk, amelyet a Bizottság hagyna jóvá. Ezzel kívánnák biztosítani, hogy a KAP járuljon hozzá az uniós célok megvalósulásához, valamint a tagállamok környezetvédelmi és klíma céljainak eléréséhez. „Magyar szempontból kiemelt jelentőségű, hogy a Bizottság megőrizné a KAP két pilléres szerkezetét, illetve a termelők jövedelembiztonsága szempontjából fontos közvetlen támogatásokat. A Tanács ülésén határozottan elleneztük a mezőgazdaságtól teljesen független új célok, így a migráció KAP-ba történő beemelését. Álláspontunk szerint ezen probléma kezelése nem a KAP feladata. Magyarország szerint a KAP forrásokat továbbra is a gazdáknak kell kapniuk. Ezeken túlmenően számos nyitott kérdés van még a tekintetben, hogy a bemutatott közlemény a gyakorlatban mit jelentene pontosan, ezeket az ülésen jeleztük a Bizottság felé” – mutatott rá a szaktárca államtitkára. A mezőgazdasági miniszterek 2018 januárjában, immáron Bulgária EU elnöksége alatt folytatják az egyeztetést.

 

FM/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu