Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.04.07. - kedd, Herman napja van.

Belföldi hírek

"A kormányzatnak fogalma sincs, hogy mennyit lehet megspórolni"

2009. szeptember 05. 12:47
A VDSZSZ Szolidaritás szerint olyan irányból próbálja a kormány megreformálni a közösségi közlekedést, ami nagyfokú hozzá nem értésről tanúskodik.
A valós igények felmérése helyett a jelenlegi, lerobbant színvonalú szolgáltatás idején számolják az utasokat, így nem csoda, hogy jó néhány vonalon konganak az ürességtől a vonatok. Mégis, ennek alapján döntik majd el, hogy melyik vonalat zárják be - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Gaskó István elnök. Ezekből az adatokból csak végzetes következtetéseket lehet levonni. Példaként a Budapest-Esztergom vonalat hozta fel, amelyen a korszerűsítés előtt csak kevesen utaztak, amióta viszont új és kényelmes szerelvények járnak arra, szinte teljes a kihasználtság.

Gaskó István elmondta: a pénteki minisztériumi egyeztetésen semmilyen érdemi előrelépés nem történt. A kormányzatnak fogalma sincs, hogy mennyit lehet megspórolni a vasúti vonalak bezárásával. A szakszervezet szerint a sajtóban megjelent 1700 kilométer vasútvonal megszüntetése csupán 2-3 milliárd forintos megtakarítást eredményezhet.

desiro1_562_20090905122953_952.JPG

A Budapest-Esztergom vonalon járó Desiro motorvonatok

A szaktárca másik lépését - mely szerint az infrastruktúra-vasutat januártól külön társaságba szervezik - szintén komolytalannak és törvénytelennek tartják. Gaskó István szerint az ilyen lépések csak a kapkodást tükrözik. Ekkora átszervezéshez sokkal komolyabb előkészítésre és hozzáértésre lenne szükség, hiszen ezek évtizedekre meghatározzák a MÁV és ezzel együtt a vasutasok sorsát.

A VDSZSZ szerint a MÁV vagyonának felmérése csak azért történik, hogy lássák, mit lehet még eladni belőle. Újságírói kérdésre, miszerint: "úgy tudni, tervben van, hogy hitelt venne fel a MÁV az ingatlanokra", Gaskó István azt felelte, hogy ez azért nem tűnik reális megoldásnak, mert az ingatlanok többsége már most is jelzáloggal terhelt.

gasko_430_686_20090905122953_915.jpg

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke


Az elnök szerint, ha a reform így folytatódik tovább, komoly esélye lehet egy nagy, minden területre kiterjedő sztrájknak is. A VDSZSZ már több más szakszervezettel és a civilekkel is felvette a kapcsolatot, akikkel több fronton is körvonalazódni látszik az együttműködés, így nem tudják kijátszani a szakszervezeteket egymás ellen. Egyelőre viszont azért nem tudnak sztrájkolni, mert sem a MÁV menedzsmentje, sem pedig a szaktárca nem tekinthető komoly tárgyalópartnernek, így eredményt nem érnének el vele - tette hozzá.

(Forrás: fidesz.hu - FH - híRTV)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu