Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.06.05. - péntek, Fatime napja van.

Belföldi hírek

A kormány nyaral, a járvány terjed

2009. július 31. 08:16
A kormány nyaral, a járvány terjed
A kormány tehetetlen, titkolózik, miközben egyre több ember betegedik meg a H1N1 vírussal - hívta fel a figyelmet sajtótájékoztatóján Pesti Imre.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a valaha volt leggyorsabban terjedő járványról van szó. Eddig közel - igazoltan -150 ezer ember betegedett meg, és közel ezer eset végződött halállal. Pesti Imre ezért megdöbbentőnek tartja, hogy a tegnapi kormányülést követően a kormányszóvivő azt nyilatkozta, hogy a Bajnai-kabinet nem foglalkozott érdemben az influenza-helyzettel, illetve a védőoltásokkal.


Pesti Imre sajtótájékoztatója 2009. július 30-án

Nem tudjuk, hogy mennyi védőoltás szükséges, mert a kormány, az egészségügyi tárca még nem árulta el, források sem állnak egyértelműen rendelkezésre - sorolta a Fidesz szakpolitikusa. Emlékeztetett arra, hogy, hogy a parlament egészségügyi bizottsága 2-3 hónappal ezelőtt támogatta, hogy közel 10-14 milliárd forintot kapjon a szakminisztérium az influenza elleni védekezésre, azonban a Pénzügyminisztérium a mai napig nem biztosította ezt az összeget az Egészségügyi minisztérium számára.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az sem nyilvános, mekkorák a készletek a vírus elleni szerekből, azt viszont tudni lehet, hogy csak egyetlen készítményből rendelkezik az ország tartalékokkal, és csak ebből a fajtából kívánnak még újabbakat beszerezni.

pesti_430_837_2009073181235_351.jpg

A kormány nyaral, a járvány terjed (Pesti Imre)

A pénzügyminiszter hamar döntést tudott hozni, amikor zárolni kellett pénzösszegeket, vagy kötelező tartalékokat kellett képezniük a tárcáknak, de nincs döntés, amikor az influenza elleni védekezésről van szó. Hónapok óta halogat a kormány, tehetetlen, képtelen kezelni a helyzetet - fogalmazott a politikus.

Nemzetközi adatok alapján feltehetően a lakosság 20-30 százaléka fog megbetegedni, ez Magyarországon 2-3 millió embert jelent, és feltehetően a megbetegedettek 1-2 százaléka fog kórházba kerülni, ez hazánkban közel 30-40 ezer embert jelenet. Van-e forrás a kórházak működtetésében arra, hogy ezt a pluszterhet elbírják és ellássák? - kérdezte Pesti Imre, hozzátéve: a kórházak normális működéséhez sincs már megfelelő finanszírozás.

A képviselő hangsúlyozta: idejében fel kell készülni a járványra a szakmai és nemzetközi ismereteknek megfelelően, minél hamarabb be kell szerezni az oltóanyagot, és a megfelelő antivirális készítményeket. Ha van oltóanyag, akkor is szükséges többféle antivirális szer, hiszen mutálódhat vírus - tette hozzá.

A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa arról is beszélt, hogy az influenzajárvány óriási gazdasági károkat fog okozni. Ennek megelőzése gazdasági érdek és a válság elleni küzdelem része is - tette hozzá.

Felkérjük a kormányt, hogy foglalkozzon a témával - szögezte le Pesti Imre.

(forrás: fidesz.hu)

Budapest Online - www.bpn.hu

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu