Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.21. - Friday, Alajos napja van.

Belföldi hírek

A kormány kiírhatja a betelepítési kvótáról szóló népszavazást

2016. June 21. 14:33
A kormány kiírhatja a betelepítési kvótáról szóló népszavazást

Az Alkotmánybíróság meghozott két határozata elutasította a kormány által a betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazás ellen benyújtott négy indítványt. A kérdés így szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Az indítványok közül három a népszavazás kiírását elrendelő május 10-ei országgyűlési határozatot támadta azzal, hogy alaptörvénybe ütköző módon fogadták el, és ezért kérte megsemmisítését. Az indítványozók hivakoztak az Európai Bizottság előterjesztésére, amely szerint akár 100 milliárdos költséggel is járhat Magyarország számára, ha kimarad a migránsok áthelyezésére vonatkozó uniós mechanizmusból. Ebben az eljárásban az Ab a népszavazás elrendelésével kapcsolatos országgyűlési határozatot érdemben nem vizsgálhatta, a parlamenti eljárást, amely nem volt alaptörvény-ellenes.

 

Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybíróság elutasította a népszavazás ellen benyújtott indítványokat

 

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnökének indítványa a népszavazási kérdés tartalmát támadta, arra hivatkozott, hogy ez uniós hatáskörbe tartozik, ezért nem lehet népszavazást tartani róla. Az Ab az elutasítást főként  az indítványozó személyes érintettségének hiányával indokolta. Az Országgyűlés döntése ellen már nem lehet jogorvoslattal élni, a Kúria május 3-ai döntése ellen azonban 60 napig lehet alkotmányjogi panasszal fordulni az Ab-hez, az a határidő július elején jár le.

 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu