Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.09. - csütörtök, Lukrécia napja van.

Belföldi hírek

A kormány képes volt arra, hogy a Leader-t is elrontsa

2009. augusztus 16. 18:42
A kormány képes volt arra, hogy a Leader-t is elrontsa
Magyarországon a Leader-program is máshogy működik, mint Európában: rosszul, hibásan és nagyon lassan. Móring József és Gelencsér Attila sajtótájékoztatója.
A Magyarországon kiépített Leader-rendszer átgondolatlan, nehézkes és értelmetlen, nem csoda, hogy vele kapcsolatban egyfajta pesszimizmus lett úrrá vidéken - fogalmazott sajtótájékoztatóján Móring József Fidesz-KDNP-s képviselő. Hozzátette: az egyetlen kérdés az, hogy a Leader-rel dolgozó - egyébként szocialista képviselőkhöz köthető - "szakértők" csupán alkalmatlanok munkájuk elvégzésére, vagy szándékosan tartják vissza az uniós pénzeket?

gecsa_moring_430_67_20090816182058_357.jpg

A kormány képes volt arra, hogy a Leader-t is elrontsa
(Gerencsér Attila és Móring József)


Eredeti cél a Leader-közösségek megalakításakor, a program bevezetésekor az volt, hogy a pályázati feltételrendszert helyben alakítsák ki, helybeni értékelés és felelősségvállalás legyen. 96 ilyen akciócsoport alakult az országban - tájékoztatott Móring József. Folytatta: a hármas tengelyes pályázatokat kiírták ugyan (melyek mikrovállalkozások támogatására, falufejlesztésre, turizmusra és vidéki örökség fejlesztésére adnak lehetőséget), ám ezekből a pályázati pénzekből még egyetlen fillér sem került kifizetésre. A négyes tengelyes Leader-pályázatokat még ki sem írták. Emellett azonban a 95 akciócsoport működtetése több milliárd forintot emésztett fel - húzta alá a képviselő.

Somogyvár polgármestere elmondta: ha a rendszer működőképes lenne, akkor is maradna probléma, hiszen a program utófinanszírozásos, mely a legtöbb pályázónak nehézséget jelent. E mellett az ÁFA-növelés és az infláció is bonyolítja a helyzetet, ugyanis abban az esetben, ha valaki hozzá is jut a forrásokhoz, újra kell írnia pályázatának teljes költségvetését - hívta fel a figyelmet a képviselő.

Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Területfejlesztési Tanács elnöke felhívta a figyelmet: a kormány a kezdetektől sérti az Európai Unió két alapelvét, a szubszidiaritást és a decetralizációt - melyek a Leader-program alapkövei. A képviselő figyelmeztetett: a szocialisták előtt két út állt: betartják az alapelveket, lehívják a lehívható pénzeket - ám ebbe a munkába beveszik a fideszes vezetésű önkormányzatokat is; vagy pedig őket kizárva, a döntéseket centralizáltan hozva dolgoznak, ezzel sokkal kevesebb forrást elérve. Bajnaiék sajnos az utóbbit választották - szögezte le Gelencsér Attila.

Fontos kiemelni, hogy az unió többi országában nem így működik a program. Európában valóban helyben zajlik a kiírás, döntéshozás és lehívás. Magyarország ebben az esetben is a maga rossz és alapvetően hibás útját járja: úgy rakta össze a Leader-t, hogy még itt is centrális döntéshozatal zajlik, elvéve ezzel a vidék utolsó reményét a helyi forráselosztásról - mutatott rá a politikus.

A képviselő Somogy példáján mutatta be, hogyan csapódik le mindez a megyék szintjén: a Leader 5 somogyi munkaszervezetének fenntartása 108 millió forintba került eddig, pedig a megyében még egy pályázatot sem fogadtak el, egyetlen forint sem jutott el az emberekhez. Gelencsér Attila folytatta: a Dél-Balatoni Leader-csoportnál például havonta 1000 eurót költenek irodabérletre, és 1,7 millió forint értékben állítottak ki üdülési csekkeket az amúgy 300 ezer forint körül kereső munkaszervezeti tagoknak. Úgy, hogy közben válság van, az emberek a számláikat alig tudják fizetni.

A kormánynak a vidék annyira nem fontos, hogy képes volt a látszólag elronthatatlant is tönkretenni. A Leader-t elvette a vidéken, falun élő emberektől - hangsúlyozta a képviselő, majd hozzátette: a program 260 milliárd forint szétosztására hivatott. Még a honlapja sem működik, nyugodtan meg lehet nézni - nyomatékosította.

(Forrás: fidesz.hu)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu