Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.04.07. - kedd, Herman napja van.

Belföldi hírek

A kormány egy jottányit sem akar engedni

2009. szeptember 04. 14:45
A kormány egy jottányit sem akar engedni
Az önkormányzati szövetségek felfüggesztették tárgyalásaikat a kormánnyal. A Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának péntek délelőtti ülése után azt közölték: figyelemfelhívásnak szánták döntésüket, mert úgy látják, hogy a költségvetési tervezet benyújtása előtt már konkrét számokról kellene beszélni.
A hét érdekvédelmi szövetség képviselői azt mondták, hogy nem "az asztal felborítása" volt a céljuk, hanem azt akarták egyértelműen üzenni a kormánynak, hogy nem tájékoztatást, hanem egyeztetést kívánnak. Méltatlannak nevezték a kormány által a költségvetéssel kapcsolatban számukra készített anyagot. Közölték, akkor ülnek újra tárgyalóasztalhoz, ha a kormány érdemben akar velük egyeztetni.

Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség vezetője utalt Bajnai Gordon kormányfő "kisebb torta", kevesebb elosztható forrás hasonlatára, és azt mondta: ha kisebb a torta, akkor más alapanyagból, más szakáccsal kenyeret süssenek helyette.

Molnár Gyula, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének az elnöke - aki MSZP-s képviselő is - azt sérelmezte, hogy "számok helyett még mindig csak elveket" láthatnak.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, bár két és fél hónapja kezdeményezték Varga Zoltán szakminiszternél, hogy egy rendkívüli ülésen beszéljenek a tervezett 120 milliárd forintos elvonás "belső tartalmáról", a most megkapott néhány oldalas anyag "méltatlan az önkormányzati szektorhoz". Közölte, a hét szövetség azért hozott "határozott döntést" a KÖEF-tagságuk, illetve az együttműködés felfüggesztéséről, mert nem ismerik a tervezett elvonás konkrét számait.

szucs_lajos2_64_20090904144353_212.jpg

Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elelnöke


Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Szövetségének alelnöke is arra hívta fel a figyelmet, hogy szeptember 11-én már a parlament előtt lesz a költségvetési törvényjavaslat, ám az érintett önkormányzatok még mindig nem tudják, honnan von el a kormány 120 milliárd forintot.

Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének az elnöke úgy fogalmazott, hogy ha a kormány egy jottányit sem akar engedni a 120 milliárd forintos elvonásból, és az sem világos, milyen feladatokat vonnának el az önkormányzatoktól, "akkor minek szórakozzunk egymással". Közölte: számos olyan, az önkormányzatok számára kötelezően előírt feladat van, amelynek az elhagyása vagy elhalasztása indokolt lenne.

(Forrás: fidesz.hu - MTI)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu