Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.18. - Saturday, Erik napja van.

Belföldi hírek

A kormány célja innovációs központtá alakítani Magyarországot

2016. August 27. 10:00
A kormány célja innovációs központtá alakítani Magyarországot

Ehhez viszont kutatók szükségekes, így a kormány azon dolgozik, hogy minél több fiatal kutatót tudjon Magyarországon tartani. 

Jelenleg a kutatás-fejlesztés-innovációs (K+F+I) ráfordítások több mint felét a nagyvállalati szektor adja, a felsőoktatás K+F+I-költsége stagnált az elmúlt években. Az egyik probléma, hogy a magyar egyetemeknek kevés bevétele származik közvetlen K+F+I-forrásból, ráadásul a forrásfelhasználás hatásfoka sem jó. Emellett azon dolgoznak, hogy az oktatási intézmények és a vállalati szféra együtt tudjon működni.

 

képzés

A duális képzés is sikeres, tavaly 200 vállalat 500 hallgatót vett fel; idén már háromezer helyet hirdettek meg a vállalatok, ezekre tízezer hallgató jelentkezett

 

Ennek érdekében a felsőoktatási törvényt is módosították, hogy az oktatási intézmények könnyebben "vállalkozóvá válhassanak", azaz tudjanak a vállalati szférától érkező megrendeléseket teljesíteni. A több doktori végzettség érdekében átalakították a doktori képzést is, nőtt a képzés hossza és növelték az előírt kreditek számát, de emelkedett az ösztöndíj mértéke is. Ennek oka, hogy a beiratkozottak 23 százaléka szerez csak tudományos fokozatot.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu