Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.10.18. - péntek, Lukács napja van.

Belföldi hírek

A kormány célja, hogy a gazdaság eddig elért eredményeit megvédje

2019. június 05. 12:55
A kormány célja, hogy a gazdaság eddig elért eredményeit megvédje

Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés Gazdasági bizottságában arról beszélt, a kormány azt szeretné elérni, hogy a magyar gazdaság eddig elért eredményeit megvédje, a gazdaság az idei első negyedévben 5,3 százalékkal bővült, de egyes nemzetközi előrejelzések szerint mind a világgazdaság, mind az eurózóna gazdasági bővülése lassul, a kormány ezért dolgozta ki a gazdaságvédelmi akciótervet.

A pénzügyminiszter az éves meghallgatásán emlékeztetett: a kormány 13 plusz 1 pontból álló gazdaságvédelmi akciótervének fő elemei az adózás egyszerűsítését, egyes adók kulcsának mérséklését, adók összevonását tartalmazzák. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a GDP első negyedéves adata azt vetíti előre, hogy a magyar gazdaság a jövőben is 4 százalék körüli mértékben bővülhet. Rámutatott, hogy az elmúlt években jelentősen bővült a foglalkoztatás, és hozzátette, hogy meg kell őrizni a munkahelyteremtés elért eredményeit.

Varga Mihály ismertette, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv egyik első lépéseként a szocho 2019. július 1-től 2 százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken, A kiva mértéke 13 százalékról 12 százalékra csökken 2020 január elsejétől, ezzel az adózási formával mintegy 40 ezer vállalkozás adózik. A pénzügyminiszter jelezte, hogy az adózás egyszerűsítését is célul tűzték ki, az adók száma is csökkenni fog, így várhatóan kivezetik az evát az adózás rendszeréből. Az adóelőleg feltöltés eltörlését is kezdeményezi a kormány, a jövőben az eddigiekhez képest öt hónappal később, a májusi adóbevallással együtt rendezhetik a vállalkozások az adókötelezettségeiket. A turisztikai ágazat további fejlesztése érdekében a szálláshely-szolgáltatások áfája 18 százalékról 5 százalékra csökken jövőre.

 

A kormány célja, hogy a gazdaság eddig elért eredményeit megvédje

A pénzügyminiszter az éves meghallgatáson ismertette a kormány 13 plusz 1 pontból álló gazdaságvédelmi akciótervének fő elemeit

 

A kistelepüléseken a lakásépítések, a lakásberuházások ösztönzését kívánják erősíteni, ezért az ilyen építkezéseknél 5 millió forintig visszatérítik majd az áfát. A jövőben a magánvállalkozások is kapnak támogatást ahhoz, hogy munkásszállókat építsenek - tette hozzá a pénzügyminiszter. Jelezte: a kormány 2022 végéig folyamatosan mérsékelni kívánja azt az összeghatárt, amely alapján a vállalkozások fejlesztési adókedvezményt kaphatnak, ez 6500-7000 vállalkozást érinthet. Varga Mihály kiemelte: a hitelezést támogató garanciarendszert is megerősíti a kormány, mind a Garantiqa Hitelgarancia, mind az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány jelentős tőkeemelésben részesül.

Elmondta: a magyarországi öntözési rendszer kiterjesztésére 10 éves programot irányoz elő a kormány, ennek során 2020-2030 között évente 17 milliárd forintot fordít majd a hazai öntözési rendszer fejlesztésére. A kutatás-fejlesztés támogatására a 2020-as költségvetésben 32 milliárd forinttal többet, 157 milliárd forintot szán a kormány. A miniszter arról is szólt, hogy az elindított új állampapír, a nagyon kedvező kamatozású magyar államkötvény plusz értékesítése már most nagyon sikeres, ezzel is az ország államadósságának finanszírozását akarja biztonságosabbá tenni a kormány. Képviselői kérdésekre elmondta: a Paksi Atomerőmű beruházáshoz biztosított hitelkeretből eddig 24,9 millió eurót vett fel a kormány, de ezt már vissza is fizette.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu