Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Belföldi hírek

A Költségvetési Tanács megvizsgálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetési módosító tervezetét

2014. July 14. 15:35
A Költségvetési Tanács megvizsgálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetési módosító tervezetét

2014. július 14-én, hétfőn nyújtotta be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az idei költségvetés módosítására vonatkozó indítványát.

Nemzetgazdasági Minisztérium, költségvetés 2014

Az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Gáz Tranzit Zrt. állami tulajdonba vétele, az AVE Magyarország Kft. és a Főgáz Zrt. megvásárlásának tőkeemelés útján történő finanszírozása együttesen 152 milliárd forint összegű kiadási előirányzat megteremtését igénylik - olvasható a módosító javaslat indoklásában.

A Költségvetési Tanács (KT) Magyarországon az állami költségvetés készítésének folyamatát felügyelő független testület. A Tanácsot az Állami Számvevőszék elnöke (Domokos László), a jegybankelnök (Dr. Matolcsy György) és az államfő egy delegáltja (Dr. Kovács Árpád) alkotja. A KT-nak nincs vétójoga költségvetési kérdésekben, de saját számításokat végez, javaslatokat tesz és feladata, hogy tekintélye súlyával őrködjön az állami költségvetések magalapozottsága és átláthatósága felett.

A KT véleménye szerint a törvénytervezetben szereplő kiadások a pénzforgalmi hiánnyal együtt a bruttó államadósságot is közvetlenül érintik, és a részesedés-vásárlások összegével növelik azt. Az államadósság-ráta Alaptörvényben előírt csökkenése így 2014-ben várhatóan csak minimális lehet, növekvő teljesülési kockázatokkal - volt olvasható a tanács véleményében.

A Költségvetési Tanács (KT) tagja, Domokos László az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Belföldi híreknek adott interjúban elmondta: Alapvetően a 2014.évi költségvetési folyamatok kézben tartottak, időarányosan jól haladnak.

 

 MTI/MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu