Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Belföldi hírek

A Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság nyár közepi konferenciát szervezett

2014. July 17. 14:22
A Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság nyár közepi konferenciát szervezett

A konferencia előadói - többek között Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Domokos László, az ÁSZ elnöke - 2014. július 17-én a Budapesti Gazdasági Főiskola Markó utcai épületében áttekintették az első félév gazdasági folyamatait és a költségvetés helyzetét.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszéde (1.rész)

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédében kifejtette : kormány az állami kiadások közel 110 milliárd forintos visszafogásáról (belső zárolásról) döntött, melynek eredményeként biztonsággal tartható lesz a 2,9%-os éves hiánycél, de sem a családokat, sem a lakosságot, sem a vállalkozókat, sem az önkormányzatokat nem érintik az intézkedések. A takarékosságra azért van szükség, hogy a kormány számára fontos programokra – mint például a foglalkoztatást növelő intézkedések – elegendő forrás álljon rendelkezésre.

 


 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszéde (2.rész)

 

Költségvetési Tanács, Magyar Közgazdasági Társaság , költségvetés

 

A Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság nyár közepi konferenciát szervezett

 

 

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnökének beszéde (1.rész)

 

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke is a neves előadók sorában szerepelt. Hangsúlyozta, a folyamat iránya megfelelő: a gazdaság növekedési pályára állt, tartható a költségvetési hiány és az államadósság szintje is. A KT nevében elmondta, alapvetőnek tartják, hogy a 2,9% környéki hiánycél teljesüljön. Kitert a pozitív foglalkoztatási adatokra, valamint megjegyezte, hogy kedvező a trend az infláció tekintetében is. 

 

 

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnökének beszéde (2.rész)

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, a Költségvetési Tanács (KT) tagja előadásának témájaként a költségvetési kockázatokat és a kockázatok kezelését jelölte meg, hiszen véleménye szerint a Költségvetési Tanács elemzésének elemzésének középpontjában a kockázatok feltárása kell hogy álljon. Az ÁSZ a kockázatok számszerűsítésénél bázis alapú becsléses értékelési megközelítést alkalmaz elemzésében, az első hat havi pénzforgalmi adatokat az időarányos előirányzathoz viszonyítja. Az elemzés a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, a Magyar Államkincstártól, a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, valamint az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-től kapott adatokon alapul.

 

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének előadása (1.rész)

 

 

Mint ismeretes, az Állami Számvevőszékről szóló törvény kimondja, hogy az ÁSZ elemzésekkel támogatja a Költségvetési Tanács munkáját. "A Költségvetési Tanács a tudományos műhelyek mellett mindenekelőtt a két tagja mögött álló két szervezet, a Magyar Nemzeti Bank és az Állami Számvevőszék munkájára támaszkodhat" – emelte ki előadásában az ÁSZ elnöke, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság és a magyar költségvetés egy nehéz, de sikeres konszolidációs szakaszon van túl. Domokos László többek között hangsúlyozta: fontos lenne egy olyan rugalmas tartalékolási rendszer kialakítása, amely jelentős túlbiztosítás nélkül is képes a költségvetési kockázatokat egész évben kezelni, és az államadósság-mutatót nagy kilengések nélkül csökkenő pályán tartani.

 

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének előadása (2.rész)

 

 

Dr. Kocziszky György, a Monetáris Tanács tagjának előadása (1.rész)

 

 Dr. Kocziszky György, a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő testülete, a Monetáris Tanács tagja előadásában kifejtette: a reálgazdasági folyamatok segítették a monitáris politika lakítását, amely utóbbi pedig reményei szerint visszahat a  reálgazdasági folyamatokra. Kitért a hitelezésre is a Növekedési Hitelprogram kapcsán, de a forinthitelek átárazódásáról is szót ejtett. 

 

 

 

Dr. Kocziszky György, a Monetáris Tanács tagjának előadása (2.rész)

 

 Elhangzott: többek között a csökkenő állampapír piaci hozamok is hozzájárultak az államadósság csökkenéséhez. "Egy alacsony inflációs környezetben, egy többé-kevésbé fegyelmezett fiskális politika mellett legalább két irányú kell legyen egy monitáris politika" - hangsúlyozta Dr. Kocziszky György a konferencián

 

MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu