Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

A költségvetési bizottság támogatja Matolcsy György kinevezését + videó

2010. May 25. 19:28
A költségvetési bizottság támogatja Matolcsy György kinevezését + videó
Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága a bizottsági meghallgatáson támogatta Matolcsy Görgy nemzetgazdasági miniszterjelölt kinevezését. A leendő miniszter elmondta, hogy a pénzügypolitika három fő feladata az államadósság szintjének csökkentése, a fenntartható államháztartási deficitcél elérése és az euró bevezetése.

A költségvetési bizottság támogatja Matolcsy György kinevezését

Matolcsy György kiemelte, hogy a kitűzött célokat elsősorban foglalkoztatáspolitikai eszközökkel, 10 év alatt 1 millió új munkahely létrehozásával és a gazdasági növekedés újraindításával és beruházások bővítésével szeretnék elősegíteni. 4,5 százalékos jegybanki alapkamatot tartana indokoltnak a Fidesz szakpolitikusa, aki szerint a tervezett 3,8 százalékos államháztartási hiánnyal szemben az új kormány öröksége „lényegesen súlyosabb”, amelyet a jelenlegi adósságválságok okozta feszült helyzetben Magyarország nem engedhet meg, mindenképpen orvosolni kell. A nemzetgazdasági miniszterjelölt az első jeleket riasztónak nevezte, ide sorolta az önkormányzati szektor 1000 milliárd feletti adósságterhén túl azt, hogy működőképességük csak augusztusig, szeptemberig tart ki. Szerinte újabb és újabb fekete foltokra derül fény, itt említette a Malév és a Munakerőpiaci Alap helyzetét.

Matolcsy György bemutatkozóját itt tekintheti meg (2010. május 25.)

A jegybanki alapkamat csökkentés nélkül a célok nem elérhetők – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jegybanknál kéthetes betétben elhelyezett banki források felszabadítása a cél. Az új kormány öt eszközzel kívánja segíteni a pénzügypolitikát: a bürokrácia és az adószint csökkentésével, belföldi piacteremtéssel, az uniós források gazdaságba való átcsoportosításával és olcsóbb hitellehetőséggel. Ma a bürokráciára fordított összeg, amelynek nagy részét a vállalkozások fizetik, eléri évente a 2800 milliárd forintot, ezt 30 százalékkal kívánja csökkenteni az új kormány – jelezte Matolcsy. A miniszterjelölt elmondta: a magyarországi adószint az egyik legmagasabb a világon, 183 ország között a 151. legmagasabb. Hangsúlyozta a belföldi piacteremtés fontosságát, nem mellőzve az exportpiacokat.

A költségvetési bizottság támogatja Matolcsy György kinevezését

A mikro, kis- és középvállalkozások alultőkésítettek, ennek megoldásaként a miniszterjelölt szerint az Európai Unióból érkező forrásokat át kell csoportosítani e vállalkozások javára. Végül az olcsó hitelkínálat szükségességét említette Matolcsy. Hangsúlyozta, hogy az új kormány gazdasági elképzelései teljes gazdaságpolitikai váltást jelentenek: a program először a foglalkoztatást, beruházást bővíti, növekedést ér el, hiteleket kínál és ezzel éri el a deficit és az államadósság szintjének csökkenését és így az euró bevezetését. A foglalkoztatáspolitikában a 10 év alatt 1 milliót meghaladó új munkahely ismertetése szerint 10 százalékponttal, 65 százalékra emelheti a foglalkoztatási szintet.

A költségvetési bizottság támogatja Matolcsy György kinevezését

Hangsúlyozta, hogy az új gazdaságpolitika az eddigivel szemben „két lábon áll majd” a belső piacra, a hazai kis- és középvállalkozásokra és a belföldi tőkére is támaszkodni kíván a külföldi tőkén túl. A bürokráciát pedig négy év alatt akarják egyharmaddal csökkenteni. A miniszterjelölt képviselői kérdésre válaszolva közölte: a jövedelmeket terhelő adók csökkentése, illetve a fogyasztást és a forgalmat terhelő adók növelése révén lehet javítani a versenyképességet, ez az új kormány három éves adócsökkentési programjának lényege. A munkát terhelő adók: személyi jövedelemadó, járulékok csökkentése segíti a versenyképesség javulását, mivel ezen a területen a magyar adószint jóval meghaladja a térség országainak adóterhelését – hangsúlyozta a kijelölt miniszter. A jegybankkal együttműködés, meggyőzés, esetleg közös program kell a növekedés beindításához Matolcsy szerint.

A költségvetési bizottság támogatja Matolcsy György kinevezését

Az Országgyűlés költségvetési bizottságában kinevezését megelőző meghallgatásán Veres János volt pénzügyminiszter, szocialista képviselő kérdésére kifejtette: a pénzügypolitika irányítójaként együtt kell működnie az MNB elnökével. Hangsúlyozta: fiskális élénkítésre nincs lehetőség, együttműködés, meggyőzés, ha lehet közös program kell. A fideszes képviselők támogatásával, a szocialisták nem szavazata, az LMP és a Jobbik tartózkodása mellett az Országgyűlés költségvetési bizottsága támogatta Matolcsy György kinevezését nemzetgazdasági miniszterré a jelölt keddi bizottsági meghallgatásán. A bizottság 16 igen, két nem, négy tartózkodás mellett támogatta a jelöltet.

A költségvetési bizottság támogatja Matolcsy György kinevezését

(Forrás: mno.hu - MCOnet)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu