Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.28. - Tuesday, Emil, Csanád napja van.

Belföldi hírek

A költségvetés biztosítani tudta a kormány gazdaság- és társadalompolitikai céljait

2017. October 01. 12:19
A költségvetés biztosítani tudta a kormány gazdaság- és társadalompolitikai céljait

A kormány benyújtotta a parlamentnek a 2016. évi zárszámadási törvényjavaslatot. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint stabil államháztartás, valamint az előrejelzésekkel összhangban lévő makrogazdasági mutatók jellemezték az elmúlt évet.

A 2016-os költségvetés érdemben tudta biztosítani a kormány gazdaság- és társadalompolitikai céljainak megvalósulását. A fegyelmezett költségvetési politika és a kedvező makrogazdasági folyamatok nyomán 2016-ban az államháztartás hiánya a GDP-hez mérten 1,9 százalékra teljesült, továbbá mindhárom nagy hitelminősítő ismét befektetésre ajánlott kategóriába emelte Magyarország besorolását. Az NGM közleménye kiemeli, hogy tavaly kikerült Magyarország a makrogazdasági egyensúlytalansággal érintett tagállamok közül 

 

Stabil államháztartás, valamint az előrejelzésekkel összhangban lévő makrogazdasági mutatók jellemezték 2016-ot

Stabil államháztartás, valamint az előrejelzésekkel összhangban lévő makrogazdasági mutatók jellemezték 2016-ot

 

Történelmi mélységbe került munkanélküliség, míg a növekvő foglalkoztatottság és a célzott adócsökkentések a fogyasztás érdemi bővülését eredményezték. Az alacsony inflációs környezetben a bérek és az ellátások megőrizték vásárlóerejüket, aminek nyertesei a magyar családok lettek. A költségvetés módosításával tovább emelkedtek az egyes ágazatokra jutó források, mint a nyugdíjra, a családtámogatásra, a határok védelmére és a terrorizmus elleni fellépésre. A 2016. évi zárszámadás minden kétséget kizáróan igazolja, hogy a költségvetés végrehajtása jogszerű és tervszerű volt. Ezt erősíti meg az Állami Számvevőszéknek a törvényjavaslathoz készített jelentése is - emelték ki a tárca közleményében.

 

MTI/T.D.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu