Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Belföldi hírek

A Keleti Partnerség stratégiai szövetség a V4 számára

2017. August 31. 13:35
A Keleti Partnerség stratégiai szövetség a V4 számára

A V4-ek és a Keleti Partnerség országaiból érkezett politikusok Budapesten találkoztak az Európai Bizottság és Észtország képviselőinek részvételével. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi országok stratégiai jelentőséget tulajdonítanak az Európai Unió keleti irányú szövetségépítésének.

Szijjártó Péter a találkozót követő közös sajtótájékoztatón a lehető legambiciózusabb és legbátrabb szövetségépítést célzó határozat elfogadását szorgalmazta az unió és a Keleti Partnerség országainak novemberi brüsszeli csúcstalálkozóján. Elmondása szerint a partnerországok segíthetnek  gátat szabni a migrációs folyamatoknak, és a távol-keleti piacok elérése sem lenne elég hatékony nélkülük. Az eddig elért eredmények közül kiemelte  az Ukrajnával és Georgiával elért vízummentességet, valamint az Ukrajnával kötött társulási és szabadkereskedelmi megállapodást. 

 

A visegrádi országok stratégiai jelentőséget tulajdonítanak az Európai Unió keleti irányú szövetségépítésének

A V4-ek és a Keleti Partnerség országaiból érkezett politikusok Budapesten találkoztak az Európai Bizottság és Észtország képviselőinek részvételével

 

Witold Waszczykowsky lengyel külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a novemberi brüsszeli keleti partnerségi csúcstalálkozón az érintett országok tovább emelik az együttműködés szintjét. Lukás Parízek szlovák külügyi államtitkár szerint szükség van arra, hogy az EU megadja, milyen konkrét lépéseket vár a Keleti Partnerség országaitól. Petr Gajdusek cseh külügyi államtitkár szerint az együttműködésnek érvényesítenie kell az egyes országok közötti különbségeket, minden egyes partnerségi ország esetében egyéni megközelítést kell alkalmazni, de a célnak és a felvázolt lehetőségeknek ugyanazoknak kell maradniuk.

 

/T.D.

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu