Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.11.20. - hétfő, Jolán napja van.

Belföldi hírek

A kelet-közép-európai nemzetek túlélték az ultraliberalizmust

A kelet-közép-európai nemzetek túlélték az ultraliberalizmust

A migránsválság alaposan felkavarta az Európai Unió politikai törekvéseinek eddig is meglévő, de alig-alig kinyilvánított ellentéteit. Ma már egyre nyilvánvalóbbá válik az európai választók előtt is, hogy a brüsszeli hivatalos politika által is támogatott föderalista politikai gondolkodás - melyet elsősorban az Unió régi tagállamainak vezető politikusai képviselnek -, olyan nyíltan áll szemben az együttműködésben felolvadni nem akaró kelet-közép-európai államok vezető politikusainak jövőképével, hogy ez akár az Unió szakadásához is vezethet.

Középtávon természetesen a végleges szakításnál sokkal nagyobb esélye van a partnerkapcsolatok átalakulásának, hiszen a globális gazdasági versenyben a régiós együttműködés minden államnak létérdeke, ám – akár a délszláv háborúban, akár a Szovjetúnió felbomlásával – a közelmúltban is láthattuk Európa térképének átrajzolódását, ha nemzeti érdekekről volt szó.


hidegháború


A nemzeti önrendelkezés iránti igény már felrobbantott egy uniót


Az USA a hidegháborút megnyerte, ám a Szovjetunió kiesésével elvesztette a jó és rossz narratíváját, és az abban betöltött szerepét is. Az ultraliberális gondolkodásmód ma leáldozóban van mind az európai térségben, mind a politikai ideológiák világpiacán. Anélkül, hogy legfőbb céljához: az internacionalizmushoz, azaz a nemzetekfelettiséghez eljutott volna. Legalábbis Európában nem. A több száz, ezer éves nemzeti tradíciók egy-két emberöltő alatt nem helyezhetők ad acta. Bár Nyugat-Európában, az Eurázsiai nagy szárazföld keskeny, nyugati peremén már előrehaladottabb a társadalom liberalizálása, így még nem dőltek el a dolgok.  A migránsválság, mint lakmuszpapír mutathatja, hol is áll most a nyugat-európai emberek önvédelmi reflexe. Bár a világtrendeket tekintve ennek már túl nagy jelentősége - sajnos - nincs. A jelentőségét, világban betöltött szerepét tekintve lemaradó öreg kontinens ma már periferiális földrajzi elhelyezkedésének megfelelő szerep felé tart. A nagy Eurázsiai szárazföld nyúlfarknyi nyugati nyúlványának keskeny pereméről beszélünk.


Gondolatébresztő youtube-videó a világpolitika játszmáiról


A migránsválság – melyet az amerikai világbirodalom katonai akciói és diverzánstevékenysége, médiahatalma szabadított Európára – még jelentős immunreakciókat váltott ki a tradicionális nemzetpolitikához ragaszkodó európai államokból, melyek sérelmeiket is félretéve találták meg egymásban a geopolitikailag természetes szövetségest. Magyarország és Szlovákia példája ennek fényes bizonyítéka. A tradicionális liberalizmustól teljesen távol eső ultraliberalista gondolkodásmód Európai Egyesült Államok ideáját furcsamód így a lesajnált, kifosztott újonnan csatlakozó kelet-közép európai államok torpedózhatják meg, akik egyre inkább egy regionális együttműködésben hisznek, melyben megőrizhetik önállóságukat.Európa színes szeretne maradni - Közép-Európa etnikai képe a 19.–20. század fordulóján
(Wikimedia Commons)

 

H. R.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu