Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.18. - Saturday, Erik napja van.

Belföldi hírek

A jövő múlik a versenyképes felsőoktatáson

2017. June 24. 09:00
A jövő múlik a versenyképes felsőoktatáson

A cél, hogy biztos alapokon nyugvó, állami és közösségi forrásokból egyaránt táplálkozó, a nemzetközi és a munkaerőpiaci igényekhez igazodó felsőoktatási rendszert teremtsünk - közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A jövő évi költségvetésben plusz 117 milliárd forintot fordít a kormány az oktatásra, ezen belül 37 milliárdot a felsőoktatásra. Kutatásra, fejlesztésre pedig korábban nem látott lehetőségeket teremt a 37 milliárd forintos keret. A miniszter úgy fogalmazott: 2010-ben "megtépázott felsőoktatási intézményrendszert örököltek". A legsúlyosabb tehertételt a PPP-konstrukciók jelentették, ugyanakkor mára gyakorlatilag eltűnt az adósság a felsőoktatásból.

 

Biztos alapokon nyugvó, versenyképes felsőoktatás a cél

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár és Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere tartott sajtótájékoztatót

 

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a 2011-ben létrehozott Új Nemzeti Kiválóság Program keretében 1,7 milliárd forintot fordítottak évente egyetemi hallgatók, doktoranduszok kutatásainak támogatására a központi költségvetésből. Ez az összeg 2016-ban 2,2 milliárdra nőtt, 2017-ben négymilliárdra, jövőre pedig 27 milliárd forint fordítanak kutatásra.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu