Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.12.09. - csütörtök, Natália napja van.

Belföldi hírek

A jövő évtől már üzemel a gyulai Airbus-gyár

2021. október 26. 16:31
A jövő évtől már üzemel a gyulai Airbus-gyár

Várhatóan 2022. júliusától fog üzemelni Gyulán az épülő Airbus-gyár.

Az Airbus Helicopters Hungary Kft. közleménye szerint 2022. július közepén indul el a termelés a gyulai Airbus üzemben. Habár a gyár már jövő évtől működni fog, teljes termelési kapacitását csak 2026-ra vagy 2027-re fogja elérni, hiszen a beszerzésnek a jövő évtől még nem lesz vége.

 

A gyárban az első évben csak 10 géppel fognak dolgozni, amelyhez nagyjából 15 szakképzett munkaerőre lesz szükségük a számtalan mérnök mellett. A mérnököket már fel is vette a cég és számukra Békéscsabán alakítottak ki egy irodát, ahol a gyár elkészültéig dolgoznak.

 

A cég közleményében elárulta, hogy az indulást követő hónapokban, várhatóan 2022.szeptemberében és 2023. elején újabb gépek érkeznek az üzemben, így folyamatosan egyre több munkaerőre lesz szükségük és folyamatosan egyre többet tudnak majd termelni, de a teljes gyártási kapacitás eléréséhez még legalább 4-5 évet várniuk kell.

 

A gyárban főleg helikopterekhez fognak alkatrészeket gyártani

 

Amikor már teljes kapacitással fog működni a gyár, akkorra már nagyjából 200-250 alkalmazottat terveznek felvenni. A cég fiatal munkavállalókat is tervez felvenni, mégpedig a hamarosan induló Airbus Légi- és Gépipari Képző Központból. Az akadémiai központ mintegy 2,2 milliárd forintból jön létre, amelyből közel 1 milliárd forintot modern gépek és eszközök beszerzésére fordítanak.

 

Az Airbus oktatási központja Európában is teljesen kivételes lesz, hiszen a diákok olyan gépeken tanulhatják a programozást, a karbantartást és a vizsgálatokat, amelyeken a későbbiekben a gyulai gyárban fognak dolgozni. A gyulai Airbus alkatrész gyár közel 13000 négyzetméteren fog felépülni, mellé pedig egy több mint 3000 négyzetméteres felületkezelő gyárat is felépítenek majd a kivitelezők.

 

Forrás: MTI, Airbus
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu