Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.11.28. - vasárnap, Stefánia napja van.

Belföldi hírek

A hungarikumok körül kirajzolódhat a nemzeti minimum - II. Hungarikum Gála

2015. december 03. 14:18
A hungarikumok körül kirajzolódhat a nemzeti minimum - II. Hungarikum Gála

Pesti Vigadóban került sor 2015. december 3-án a II. Hungarikum Gálára. A Hungarikum Bizottság 2013. végén tartott első Hungarikum Gálaestjéhez hasonlóan ez alkalommal is ünnepélyes keretek között, színes műsorkavalkád kíséretében adták át a 2014-ben és 2015-ben született, új hungarikumoknak járó elismeréseket.

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter köszöntő beszédében felhívta a figyelmet a hungarikumok közkinccsé tételének jelentőségére és távlataira. Minden nemzetnek van sajátos karaktere - mondta -, amellyel tudja gazdagítani az emberiség közkincsét. Amikor a hungarikumokat összegyűjtjük, nem csak saját büszkeségünk okán tesszük, de azért is, hogy átadjuk ezt másoknak, a többi nemzetnek, tehát, hogy közkinccsé tegyük. A patriotizmus a lokálpatriotizmus története - utalt a priváttörténelem fontosságára a miniszterelnök-helyettes. Azáltal hogy a helyi közösségek felvállalják értékeiket, egészséges lokálpatrióta büszkeség töltheti el őket, ám egyúttal ápolják a nagyobb közösség: a magyarság értékeit is - nyitotta meg a II. Hungarikum Gálát Semjén Zsolt.


Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter köszöntő beszéde


Lezsák Sándor országgyűlési képviselő a Hungarikum Bizottság nevében köszöntötte az ünneplőket, és a bőség zavarának kellemes helyzetére hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy jelenleg 54 hungarikumot tartunk számon, és nagy örömmel emlékeztetett rá, hogy immár a határainkon kívül is megindult helyi értékeink feltárása.


Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Hungarikum Bizottság tagjának beszéde


V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár beszédében emlékeztetett: a Magyar Országgyűlés 2012-ben ellenszavazat nélkül fogadta el a magyar nemzeti értékekről, hungarikumokról szóló törvényt.


V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár beszéde


Hozzátahetnénk: ezt a reformkorban közfelkiáltással intézték volna, ám ne legyünk telhetetlenek, a hungarikumok körüli egyetértés és nemzeti büszkeség így is egy nemzeti minimum alapja lehet.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu