Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

A gázolaj jövedéki adójának emelése nem érinti hátrányosan az eddigi kedvezményezetteket

2011. September 07. 19:51
A gázolaj jövedéki adójának emelése nem érinti hátrányosan az eddigi kedvezményezetteket
A gázolaj jövedéki adójának november 1-jei emelése a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint nem érintheti hátrányosan az eddigi kedvezményezett csoportokat, így a kormány döntése értelmében emelkedik a fuvarozók kedvezménye, nő a mezőgazdasági termelők által visszaigényelhető mérték, fennmarad a vasút és a hajózás teljes adómentessége - olvasható a minisztérium által kiadott közleményben.
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai közleménye rámutat: a költségvetési helyzet stabilizálása érdekében 2011. november 1-jétől a jelenlegi literenkénti 97,35 forintról 110,35 forintra emelkedne a gázolaj jövedéki adója. A szaktárca kiemeli: a döntés meghozatalakor szempont volt, hogy az egymás alternatívájaként használható benzin és gázolaj adómértéke közeledjen egymáshoz, ugyanakkor ne szűküljön a kedvezmények mértéke.

A közúti áru- és személyfuvarozók kedvezményezetti köre az idén az uniós irányelv által biztosított lehetőséget kihasználva literenként 6,50 forintos jövedéki adókedvezményben részesült

Aköltségvetési helyzet stabilizálása érdekében 2011. november 1-jétől a jelenlegi literenkénti 97,35 forintról 110,35 forintra emelkedne a gázolaj jövedéki adója fotó:MTI
Ilyen kedvezmény a 2011. január 1-jétől bevezetett kereskedelmi gázolaj intézménye, amely a közúti áru- és személyfuvarozókat hivatott támogatni; ez a kedvezményezetti kör idén az uniós irányelv által biztosított lehetőséget kihasználva literenként 6,50 forintos jövedéki adókedvezményben részesült - hívja fel rá a figyelmet a minisztérium.

A kiadott közleményben a minisztérium leszögezi: kormány továbbra is fent kívánja tartani a fuvarozók kedvezményét: az adóemeléssel egyidejűleg, azzal egyenlő mértékben megnöveli az általuk igénybe vehető kedvezmény mértékét, tételesen 6,50 forintról 19,50 forintra - közölte a gazdasági tárca.

A mezőgazdasági termelők esetében a kabinet visszaigénylés mértékét 80-ról 82 százalékra

A mezőgazdasági termelők esetében emelkedik a viszaigénylés mértéke fotó:MTI
A kormány az intézkedés meghozatalával egyidejűleg a mezőgazdasági termelőkről sem feledkezik meg, ők jelenleg az általuk felhasznált gázolaj jövedéki adójának 80 százalékát igényelhetik vissza. Azért, hogy az adóemelés hatására a mezőgazdasági termelők terhei ne növekedjenek, a kabinet visszaigénylés mértékét 80-ról 82 százalékra emeli - olvasható a közleményben.

A hajózás teljes adómentessége fennmarad

Vízi közlekedés, áruszállítás fotó:MTI
Az NGM által kiadott tájékoztató hangsúlyozza: hogy a fentieken túl továbbra is fennmarad a vasút és a hajózás teljes adómentessége. (T.A)
forrás:MTI
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu