Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.04. - péntek, Barbara, Borbála napja van.

Belföldi hírek

A Gazdaságvédelmi akcióterv a munkahelyek megőrzésében is segít

2020. november 12. 09:00
A Gazdaságvédelmi akcióterv a munkahelyek megőrzésében is segít

A koronavírus kedvezőtlen gazdasági hatásának mérséklésére márciusban indított Gazdaságvédelmi akcióterv eredményes a munkahelyek megőrzésében is - hangsúlyozta György László, gazdaságszabályozásért és stratégiáért felelős államtitkár.

Elmondta, 2020 szeptemberében ugyan 23 ezerrel kevesebben dolgoztak, mint az előző év azonos időszakában, de most több mint 740 ezerrel több embernek van munkája, mint 2010 januárjában. Kiemelte, a munkanélküliek száma szeptemberre augusztusról mintegy 37 ezer fővel nőtt, de ennyien nem estek ki a munkaerőpiacról, hanem az inaktívak közül többen bejelentkeztek a munkát keresők rendszerébe, a regisztrált álláskeresők száma pedig újra 300 ezer alá csökkent. György László hangsúlyozta, az akció első fázisában a munkahelyek védelmén volt a hangsúly, most a munkahelyek megerősítésére, az újak létrehozására helyeződik, és azokra a vállalkozásokra fókuszálnak, amelyek középtávon meg tudják erősíteni piaci pozíciójukat, új munkahelyeket hoznak létre, és lépést tudnak tartani a termelékenység növekedéséből adódó bérfejlesztéssel.

 

A Gazdaságvédelmi akcióterv a munkahelyek megőrzésében is segít

 

A szaktárca államtitkára elmondta, a Gazdaságvédelmi akciótervben több mint 800 milliárd forint beruházásösztönző támogatásról döntött a kormány, ennek segítségével 1500 milliárd forint olyan extra kapacitásbővítés valósul meg a magyar gazdaságban, amely enélkül nem lett jött volna létre. György László ismertette, hogy a Gazdaságvédelmi akciótervben a vállalkozások számára rendelkezésre álló mintegy 5745 milliárd forintos keretből eddig a gazdaságban 3407 milliárd forrás jelent meg. A támogatói döntéssel rendelkező, de még ki nem fizetett forrás 1389 milliárd forint. György László emlékeztetett arra, hogy a munkahelyteremtő bértámogatás első fázisa augusztus 31-én lezárult, 48 932 munkahely létrehozását támogatták. Az ehelyett indított új konstrukció a 25 év alatti, vagy alacsony iskolai végzettségű veszélyeztetett munkacsoportba tartozó álláskeresőkre fókuszál. Az október 15-én indult programban 1435 munkavállalót segítettek munkához jutni.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu