Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

A fővárosi klímastratégia illeszkedik az országos trendbe

2021. április 01. 09:49
A fővárosi klímastratégia illeszkedik az országos trendbe

Elérhető a főváros honlapján Budapest klímastratégiája és akcióterve, amelyben látható, hogy 2030-ig negyven százalékos csökkenést szeretnének elérni a szén-dioxid kibocsátásban. A kormány Klíma- és környezetvédelmi akciótervének vállalásaihoz illeszkedik a Karácsony Gergely főpolgármester által elfogadott, nyolcvankilenc oldalas dokumentum.  

Az új fővárosi klímastratégia és a fenntartható energia- és klíma akcióterv részeként Budapest szén-dioxid kibocsátásának legalább negyven százalékos csökkentése a cél 2030-ig. A dokumentum részletezi a jelenlegi helyzetet és adatokat, valamint megoldáscsomagot kínál a probléma visszaszorítására.  

 

2015-ben a fővárosban az energiafelhasználáshoz kapcsolódó szén-dioxid kibocsátás 6.109.183 tonna volt. A dokumentum szerint a legnagyobb szén-dioxid kibocsátás az épületek energiafelhasználásához köthető, a második legnagyobb kibocsátó a közlekedés. 

 

Az energiahatékonyság javításában látják a megoldást, megújuló energiaforrásokat telepítenének több helyre, átvariálnák a közlekedési infrastruktúrát, valamint népszerűsítenék és fejlesztenék a környezetbarát közlekedési módokat. Az akcióterv része, hogy növelik majd a zöldfelületeket, növelik a lakosság klímatudatosságát. 

 

A flotta is megújul

 

Számítások szerint 2500 milliárd forintba kerülnek majd a dokumentumban felsorolt fejlesztések. Ebbe beleértendő az állami támogatások sora, a pénzintézetek, a lakosság, a kerületek bevonódása is.   

 

 
Fontos kiemelni, hogy a stratégia mellett a főpolgármester a főváros zöldinfrastruktúra fejlesztési és fenntartási akciótervét is elfogadta, amely a Radó Dezső Terv nevet viseli. Az egészséges várost segítő, biodiverzitáson alapuló zöldinfrastruktúra kialakítása a cél. 2030-ig az egy főre jutó zöldterületek mennyiségét a jelenlegi 6 négyzetméterről 7-re növelnék, alternatív temetkezési módok ösztönzésére is törekednek, valamint megújítják a BKK autóbuszflottáját 30 milliárd forintból.  

 

A kormány Klíma- és környezetvédelmi akcióterve is célul tűzte ki, hogy Magyarország 2050-ig karbonsemlegessé válik, 2030-ra pedig csökkentik az ország szén-dioxid kibocsátását, a főváros vállalása ezzel összhangban van. 

 

 

M. A. 

Fotó: Karácsony Gergely/ Facebook

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu