Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.05.28. - szombat, Emil, Csanád napja van.

Belföldi hírek

A földrengéseket is képes előre jelezni az ország új mérőállomása

2021. augusztus 24. 11:02
A földrengéseket is képes előre jelezni az ország új mérőállomása

Üzembe helyezték Badacsonytördemic községben azt a geodinamikai mérőállomást, amely előre jelezheti a földrengéseket.

Már működőképes a badacsonytördemici mérőállomás, amely a globális szén dioxid körforgás vizsgálata mellett azt is képes jelezni, ha földrengésre utaló mozgások lépnek fel. A mérőállomás Magyarország és Kelet-Európa legelső Integrált Geodinamikai Állomása.

 

A mérőállomást az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI), az MTA FI Lendület Pannon LitH2Oscope Kutatócsoportja, illetve az ELTE TTK FFI Litoszféra Fluidum Kutató Laboratóriuma hozta létre közösen.

 

A projektben résztvevő csoportok és személyek a romboló földrengések okaira szeretnének rájönni a kutatásaik által. A cél megvalósítása érdekében többféle földtani módszert kívánnak összekapcsolni, így a badacsonytördemici mérőállomá is ezért jött létre. A térségben végzett kutatások legfőképp abból az együttműködésből származnak, amelynek egyik célkitűzése, hogy a Kárpát-kanyarban zajló földalatti folyamatokat megértsék.

 

Több terület is van a Kárpátokban, ahol gyakoriak a földmozgások

 

A magyar állomás nemzetközi viszonylatban is egyedülállónak mondható, hiszen a szeizmikus aktivitást, a Föld belsejéből származó anyagok fluxusát, illetve a föld alatti mozgások elektromágneses jellemzőit is képes egyidejűleg figyelni. Ezen tulajdonságoknak köszőnhetően a rendszer a földrengések előtti földtani mozgásokat képes azonosítani.

 

A jelenlegi projekt fő célja az lesz, hogy a Magyarországon végzett kutatásokat felhasználva egy olyan mérőállomást telepítsenek a Kárpát-kanyar térségébe, amellyel a földrengésekkel leginkább sújtott Kárpát-medencei területeken előre tudják jelezni a mozgásokat.

 

Forrás: MTI, ELKH
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu