Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.24. - Friday, Eszter napja van.

Belföldi hírek

A foglalkoztatáson és az adón múlik a versenyképesség

2017. November 21. 11:56
A foglalkoztatáson és az adón múlik a versenyképesség

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke interjú keretében a versenyképességről, a legfontosabb gazdasági mutatókról beszélt. Hangsúlyozta, hogy versenyképességi szempontból különösen fontos a foglalkoztatás és az adóterhelés.

Domokos László felidézte, hogy az elmúlt két-három évtizedben kapott nagyobb szerepet az országok versenyképessége, hiszen addig versenyképessége egy vállalatnak volt, vagy egy gazdasági szereplőnek. Véleménye szerint ez azért érdekes, mert egy állam termelékenységéneke, versenyképességének fogalma nem egységes. “A nemzetközi versenyképességi mutatók nagy arányban nem a tényleges múltbéli gazdasági adatok szerint épülnek fel, a világgazdasági versenyképességi mutató 75 százalékában pedig szubjektív, néhány ember véleményét foglalja össze” - fogalmazott az elnök. Elmondta, hogy Magyarországon az elmúlt években a gazdaság “kemény mutatói” – hiány, adósság, foglalkoztatás, exporttöbblet – jelentősen javultak, ennek ellenére a versenyképesség mégis romlott, vagy csak minimálisan javult.

 

“A legfontosabb mutató a foglalkoztatás és az adószint”

 

“E mögött, ha jobban megnézzük alapvetően néhány üzletembernek a véleménye áll. Ez nem azt jelenti, hogy ez helyes vagy helytelen, hanem azt jelenti, hogy, amikor egy ilyen bizonyítványt kiállítanak egy ország valamelyik mutatójáról, az messze nem feltétlen az állam gazdálkodásán múló tényező." Domokos László rámutatott arra, hogy ezek a mutatók egyfajta rangsort is jeleznek, de nem a nyugati országokhoz kell viszonyítani, hanem a szomszédos országokhoz. “Továbbra is azt gondolom, hogy a legfontosabb mutató, amin a magyar gazdaságnak gondolkodnia kell a következetes foglalkoztatáspolitika, (...) valamint az adószint." Kiemelte, hogy nagyon fontos a fenntartható kifehérítés politikájának folytatása, ami azt jelenti, hogy a gazdaság fenntartható fehérítéséből származó többletbevételeket adóbevételadócsökkentésre kell fordítani. A kisebb adókulcsoknak köszönhetően
fehéredhet a gazdaság, kevesebben vonják ki magukat a közterhek fizetése alól, adóbevételmellyel a versenyképesség tovább javulhat.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu