Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

A Fidesz segítene a devizahiteleseken

2010. May 10. 17:30
A Fidesz segítene a devizahiteleseken
Állami alapot hoz létre a kormány, így segítene a bajba jutott devizahiteleseken - jelentette be Matolcsy György. Aki az eurókölcsönének átváltása után forintban sem tudja fizetni törlesztőrészletet, az állam megvásárolja a lakását, s bérletté alakítaná.
A leendő nemzetgazdasági miniszter a hírTV Kontraszt című műsorának vendégeként elmondta, hogy 24 milliárd euró a magyar lakosság devizatartozása, az éves lakossági devizahitel utáni törlesztés, plusz a kamat 1.254 milliárd forint, ugyanannyi, mint az államadósság után fizetett kamat. Ez azért van, mert a kormány és a jegybank "eltűrte, elnézte, sőt asszisztált" ahhoz, hogy a bankrendszer devizában hitelezte a lakosságot.

A híTV összefoglalóját itt tekintheti meg

A nemzetgazdasági miniszterjelölt szabályozná a bankok egyoldalú szerződésmódosítását is. A zuhanó forint miatt a következő hetekben ismét megugorhatnak a devizahitelesek törlesztőrészletei. Matolcsy György leszögezte: nem engedhető meg, hogy az emberek tömegei az utcára kerüljenek, hiszen 300 ezer család van közvetlen veszélyben.

Matolcsy György a hírTV Kontraszt című műsorában 2010. május 9-én; 1. rész

"A bankrendszernek részt kell vállalnia, ami részben erkölcsi kötelessége, hiszen ő is benne volt ebben az elmúlt 8 évben, a devizahitel irányába tolta az embereket. A bankrendszernek ma egyoldalú szerződésmódosítási lehetősége van, ami nonszensz. Ezen változtatni kell, de az állam nélkül ez nem fog menni, a kormány kulcsszereplő kell legyen ennek megoldásában".

Ha a hitelfelvevő nem tudja az átváltott forinthitelt sem fizetni, akkor lehetőséget kell adni arra, hogy ez az állami alap megvásárolja a lakástulajdont és bérletté alakítsa át.

Matolcsy György a hírTV Kontraszt című műsorában 2010. május 9-én; 2. rész

A tervek szerint 2011. január 1-jétől, a három éves adóreform második lépéseként bevezetik a családi adózást. Ez a francia adórendszerre fog hasonlítani, ahol az első gyermek után is jár adókedvezmény, a második után több, de a legtöbb három után. Bizonyos jövedelem alatt, ha két kereső van, akkor azok jövedelmét összevonva, gyakorlatilag megszűnik a személyi jövedelemadózás. Mindent meg kell tenni ugyanis, hogy több gyermek szülessen a középosztálybeli családokban.

Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter

A bürokráciáról szólva elmondta: drágán, pazarlóan és rosszul működik az állam, csupán a bürokrácia csökkentésével 800 milliárd forint takarítható meg.

Matolcsy szerint a vállalkozóknak piacra, hitelre, tőkére, alacsonyabb bürokráciára és alacsonyabb adóra van szüksége.

(Forrás: hírTV)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu