Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

A Fidesz-KDNP megszerezte a kétharmados többséget az új Parlamentben

2014. April 13. 23:00
A Fidesz-KDNP megszerezte a kétharmados többséget az új Parlamentben

A Nemzeti Választási Iroda vasárnapra virradó éjjel közölt adatai szerint a Fidesz-KDNP-nek 133, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek 38, a Jobbiknak 23, az LMP-nek pedig 5 mandátuma lesz az új Parlamentben, így most már biztos, hogy kétharmados többséget szerzett a Fidesz-KDNP.


A szavazatok 99,99 százalékának feldolgozása alapján - az átjelentkezők és a külképviseleteken szavazók miatt ugyanis csak szombaton tudták befejezni a szavazatok összeszámlálását az egyéni körzetekben - a Fidesz-KDNP országos listájára 2.264.730 , az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-ére 1.290.804, a Jobbikéra 1.020.476 szavazat, az LMP-ére pedig 269.413-an szavaztak.Az országos listán kiadható 93 mandátumot a pártlistás szavazatok és az egyéni kerületekben nem hasznosult, úgynevezett töredékszavazatok alapján osztották ki.Az új Országgyűlés május 6-ig megalakul, az alaptörvény értelmében ugyanis az alakuló ülést a köztársasági elnök hívja össze a választást követő 30 napon belüli időpontra.  

 

 

A Fidesz-KDNP megszerezte a kétharmados többséget az új Parlamentben

 Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes megköszönte a külhoni magyaroknak, hogy az országgyűlési választáson a csaknem 130 ezer szavazatuk 95,5 százalékával a Fidesz-KDNP szövetséget támogatták. A választópolgárok elégedettség alapján döntöttek – fejtette ki Kósa Lajos, a Fidesz-frakció ügyvezető alelnöke. A Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté köszönetet mondott a választóknak, az önkénteseknek és a munkatársaknak a történelmi eredményért. Magyarországon, sőt Európában sem volt még arra példa, hogy két alkalommal ilyen felhatalmazást tudjon szerezni egy pártszövetség – fűzte hozzá.

 

MTI/MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu