Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Belföldi hírek

A Duna-völgy az egyik legdinamikusabban fejlődő régió

2017. October 18. 13:54
A Duna-völgy az egyik legdinamikusabban fejlődő régió

Orbán Viktor miniszterelnök a Duna Régió Stratégia 6. éves fórumát megnyitó beszédében kiemelte, hogy Európa külső határainak zárva kell lenniük, míg a belső határok továbbra is legyenek nyitva. Szavai szerint az EU legnagyobb vonzereje éppen az unió területén belüli szabad mozgás.

"Tudjuk, hogy mennek az ilyen dolgok: először a határaink erejét tesztelik, utána nagy tömegben juttatnak be új népelemeket Európába, utána konfliktusok következnek, aztán a jövevények többségbe jutnak, és végül pedig megszervezik a maguk párhuzamos közigazgatását" - fejtette ki a kormányfő. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan újjáéled "tetszhalott állapotából" a schengeni rendszer. Kifejtette, hogy a Duna-völgy régióban hét év leforgása alatt 300 millió tonnával több áru és 300 millióval több ember mozog, ami új beruházásokat igényel.

 

A Duna-völgy az egyik legdinamikusabban fejlődő régió, ám óriási kihasználatlanság van a térségben

 

Ezért avattak 2001-ben új Duna-hidat Esztergomban, és ezért rakták le az új Duna-híd alapkövét Komáromnál Robert Fico szlovák kormányfővel. A Duna transznacionális program keretében 277 millió euró érhető el 2014-2020 között, ám Orbán Viktor szerint ez nem elegendő, ezért szorgalmazza, hogy az  Európai Unió és az érintett országok is növeljék hozzájárulásukat az alaphoz. A miniszterelnök összegzése szerint "a Duna-völgy a mi otthonunk, mi, Duna-völgyi népek közösen hoztuk létre, közösen dolgozunk, hogy megmaradjon, hogy Európa leggyorsabban fejlődő régiója legyen, és közösen is kell megvédenünk". Kijelentette, hogy ma a Duna-völgyi népeké az Európai Unió egyik legdinamikusabban fejlődő, legígéretesebb régiója, ám így is óriási kihasználatlanság van a térségben.

 

"A Duna-völgy a mi otthonunk, mi, Duna-völgyi népek közösen hoztuk létre, közösen dolgozunk, hogy megmaradjon"


/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu