Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.13. - Saturday, Jenő napja van.

Belföldi hírek

A digitalizáció visszafordíthatatlan folyamat

2017. November 29. 09:00
A digitalizáció visszafordíthatatlan folyamat

Solti Gábor, az Ipartestületek Országos Szövetségének nemzetközi és oktatási igazgatója a nem rég megrendezett konferencia eredményeiről beszélt, hogy milyen problémaköröket vizsgáltak, és milyen tapasztalatokat tudtak levonni.

Solti Gábor elsőként felidézte, hogy az Iposz jelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik már megalakulása óta, és a V4 országokkal az elmúlt időben különösen fontossá vált a kapcsolatok fejlesztése. Több közös projektet megvalósítottak már, amelyek a "legégetőbbek az együttműködés, és egy közös gazdasági térség kialakításának szempontjából". A jelenlegi legfontosabb probléma a digitalizáció folyamata, ezért benyújtottak egy projektet a Visegrádi Alaphoz, így került megrendezésre a konferencia, melyen jelen voltak a visegrádi négyek kézműves szervezeteinek vezetői, a német és az olasz kézműipari vezetők, valamint a Kis- és közepes vállalkozások Európai Szövetségének igazgatója is. Részt vett továbbá a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője. "A konferencián igaznak bizonyult az az elképzelésünk, hogy rendkívüli változások folynak és egyre gyorsabban mennek végbe, és ezek nagy mértékben beleszólhatnak főleg a családi, mikro és kisvállalkozások életébe."

 

"A digitalizáció nem választható dolog, hanem visszafordíthatlan folyamat"

 

A konferenciát megelőzte egy kérdőív, mind a négy országban felmérték  a kisvállalkozások véleményét. Több problémakört is megvizsgáltak, a legnagyobb hiányt a család-, mikro- és kisvállalkozásoknál találták. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy mit értenek a vállalkozások digitalizáció alatt, használják-e már, fontosnak tartják-e, illetve, hogy a különböző nemzeti stratégiákat ismerik-e és egyáltalán hogyan látják a körülöttük lévő szolgáltató és finanszírozási rendszert. "Érdekes konferencia kerekedett ebből, hiszen mindenki elmondta a vállalkozások véleményén alapuló meglátásait" - fogalmazott Solti Gábor. A konferencián az egyetemisták is kifejthették a véleményüket, a nagyvállalkozások szempontját is megvizsgálták, a szakképzésről is szó esett. Átfogó kép alakult ki a digitalizációról, ami "nem választható dolog, hanem visszafordíthatatlan folyamat". "Ez mindenkiben tudatosult, de megoszlottak a vélemények arról, hogy kell-e ez még vagy nem kell. Szakmafüggő, de az világos, hogy a trendek azt mutatják, hogy az élet minden területére be fog lépni ez a folyamat."

 

A digitalizáció visszafordíthatatlan folyamat

A családi-, mikro- és kisvállalkozások alapszintű digitalizációt használnak

 

Az Iposz ráirányította a figyelmet arra, hogy a családi-, mikro- és kisvállalkozások Európában és Magyarországon is meghatározó része a gazdaságnak. Erről a szektorról Solti Gábor elmondta, hogy alap készségeket már használnak - számítógép, telefon, applikációk -. Ennél többet a vállalkozások egy része jelenleg nem tart szükségesnek, illetve drágának találják az átállást, amire nincs forrásuk. Elismerve a marketing fontosságát, itt is forráshiányról panaszkodtak. Az is világossá vált, hogy a digitalizálási folyamat erősen szakmafüggő, így a kérdést alaposabban szakmacsoportonként is meg kellene vizsgálni. A konferencián szó volt a gazdasági környezetről is: sok projekt van, de célzott családi- mikro és kisvállalkozások számára nincs program, míg a külföldi partnereknél már szolgáltatási rendszerek sokasága működik támogatásokkal. További fontos tanulságként nevezte meg, hogy a legkisebb vállalkozások elérése nem egy könnyű dolog,  így be kell kapcsolni azokat az önkéntes szakmai szervezeteket, ahol ezek a kisvállalkozások megtalálhatóak. "Nem elég egy csak kamarai rendszerre alapozott szolgáltatás ezen a területen, hanem ezt szélesíteni kell a családi és mikro vállalkozások elérése érdekében." Végezetül szólt a képzési oldalról is, "ami elengedhetetlenül fontos, anélkül nincs digitalizáció, és nem elvont fogalmakat kell tanítani, hanem alapfunkciókat kell begyakoroltatni".

 

/T.D.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu